2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a pécsi ház több energiát termel, mint amennyit fogyaszt

Több energiát termel, mint amennyit felhasznál az a pécsi lakóház, amely nagydíjas lett az E.ON Energy Globe Magyarország versenyén. Hat kategóriában azokat az innovatív kezdeményezéseket díjazták, amelyek bizonyítják, hogy már ma is lehet és érdemes is tenni a fenntartható, élhető jövőért.

Napelemek, szélgenerátorok, hőszivattyúk és saját agrárenergetikai megoldások is –  a Zala megyei Nagypáli pár évvel ezelőtt kezdett megújuló és fenntartható energiát használni közintézményeiben. Az alig ötszáz lakosú településen már van olyan épület is, amely zéró energiafelhasználással működik.

Ám az E.ON Energy Globe Magyarország díjra beérkezett több mint kétszáz pályaműből ez csak az egyik volt. Az épület kategória nyertese végül egy pécsi lakóház lett.

A győztes ingatlanon 40 centiméter vastag öko-hőszigetelés, háromrétegű üvegezés és napenergiát termelő tetőforma található, a vályogvakolata pedig hűtő-fűtő funkciót is ellát. A ház a megtermelt energiával tíz év alatt hozza vissza az átépítési költségeket.

„Két év volt a kivitelezés, vannak benne extrább, különleges anyagok is, és a tervezés is egy évig tartott, de megérte. És át tudjuk ültetni ezt a know-how-t vagy ezekből részeket további lakóházak felújításához, vagy akár új lakóházak tervezéséhez, de középületekhez is jó. Megvan a módszer, energiadizájn" – beszélt a részletekről  a Kistelegdi 2008 Építész Iroda ügyvezető-tulajdonosa, Kistelegdi István.

 A nagydíj elnyerése egyben azt is jelenti a pozitív házat tervező építészeti irodának, hogy az E.ON versenyének nemzetközi döntőjében képviselheti majd Magyarországot.

Neked ajánljuk
V4-ek: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül Árampiac: a magyarok kevesebbet fogyasztottak, még kevesebbet termeltek szeptemberben A növények zenéje zökkent ki a város zúgó monotóniájából Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: hirtv.hu
Vissza
Hírfolyam