2019. július 21., Dániel, Daniella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas naperőművet adtak át Békéscsabán

A napokban hivatalosan is átadták Békéscsaba legnagyobb naperőművét. A 185 millió forintból megvalósult beruházást az Univerzál Zrt. a saját,  közel egyhektáros területén valósította meg. A kivitelezők szerint az erőmű idén akár 610 000 kWh villamos energiát is termelhet. 

„A világ hagyományos energiaforrásai belátható időn belül elfogynak. Ha még további készleteket fel is tárnak, az igazi probléma az, hogy nem nagyon tudunk az ilyen energiaforrások elégetése során keletkező égéstermékek káros hatásaival mit kezdeni, hiszen ezek – főleg a szén-dioxid – felelősek elsősorban a légszennyezésért, vagyis végső soron a globális felmelegedésért” –  fogalmazott Viczián László, az Univerzál Zrt. igazgatóságának elnöke az erőmű átadási ceremóniáján. 

Több mint kétezer napelem állítja elő az energiát a békéscsabai telepen Fotó: Pexels

Az igazgatósági elnök azt is elmondta, a felszerelt napelemek viszonylag jó hatásfokkal tudják hasznosítani a reggeli, esti, illetve szórt fényt is: „Terveink szerint idén 610 000 kWh villamos energiát fogunk termelni, ez nagyságrendileg egy Kétsoprony méretű település teljes lakossági áramigényét fél évig fedezi. A megtermelt energia körülbelül öt százaléka helyben kerül felhasználásra, míg a fennmaradó mennyiséget a MAVIR vásárolja meg” – tette hozzá.

Szarvas Péter, a város polgármestere az alternatív energia fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte, a megyeszékhely három hasonló beruházást is tervez: két naperőmű és egy termálenergia hasznosítását célzó fejlesztés kormányzati támogatásával rendelkeznek.

Neked ajánljuk
Még támogatások nélkül is megéri megújulóra váltani Kínában akkora szmog van, hogy már a napelemek sem működnek rendesen A vállalkozások rengeteget segíthetnének a klímaváltozás elleni harcban Több százezer embernek kell elmenekülni a dél-ázsiai árvíz miatt Időjárásjelentés 2050-ből
Tovább a forrásra: beol.hu
Vissza
Hírfolyam