2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó parti lenne a napenergia?

Spanyolország autonóm tartományának szigetei, köztük is elsősorban a legnagyobb, Mallorca, Európa egyik legfelkapottabb turisztikai célpontjának számítanak. A kormányzat meglépné az energetikai zöldfordulatot, ám ez nem lesz olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

A Baleár-szigetek 2050-ig végrehajtaná saját energetikai fordulatát – írja a The Guardian nyomán az origo.hu. A közkedvelt  szigetcsoport ugyanis jelenleg a döntően drága és erősen szennyező, fosszilis energiahordozókon működik. Itt összesen 4 százalékot ér el a megújuló energiák részaránya. Ezzel Mallorca, Menorca, Ibiza és Formentera az egész spanyolországi viszonylatban a képzeletbeli lista végén kullog.

Az átállás nem lesz egyszerű. A szigetek – a napfényes órák számát tekintve – ideálisak a napelemekkel megvalósított energiatermeléshez. Ám a helyiek véleménye megoszlik erről. 

A mezőgazdasági termelők például nem szeretnék, ha földjeiket belepnék a napelemek, valamint az azokhoz kapcsolódó infrastruktúra. A helyi, több száz energetikai munkavállaló, akik a szigetek összesen hat olaj-, gáz- vagy szénfelhasználású erőművek dolgozói, munkájuk elvesztése miatt aggódnak. Közülük sokan jelezték: nem hisznek azon ígéretnek, miszerint a fosszilis tüzelésű erőművek fokozatos leépítésével párhuzamosan átképzik őket a megújuló energiák hasznosítására, és így a napelemek telepítése és üzemeltetése jelentené jövőbeni megélhetésüket.

Ahol a város is így néz ki: Mallorca Fotó: Wikimedia

A szigetcsoport kormánya azt szeretné, ha az energiafordulat 2050-re megvalósulna. Ehhez 2030-ra az energiaellátásban annak harmadára szeretnék feltornászni a megújuló forrásokból termelt energia részarányát. Ez azt jelenti, hogy a Mallorcán működő, elöregedő szénerőművet 2025-ig le kellene állítani. A kormány elképzelése szerint a szenet az átállási időszakban a gáz váltaná fel addig, amíg a napenergia hasznosításának kapacitása el nem éri a kívánt szintet.

A turisták körében az egyik nagy utazásszervező, a TUI végzett nemrégiben felmérést a témában. A közvélemény-kutatás eredménye szerint a szigetekre látogatók egyértelműen a megújuló energiát használó hoteleket és más, a turizmushoz kapcsolódó létesítményeket preferálják.

Neked ajánljuk
Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Feláldozni a természeti értékeket az egyre több energia megtermelése érdekében? Mennyire tiszta valójában a napenergia? Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam