2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tavaly több mint 7000 magyar háztetőre telepítettek napelemeket

A G7 gazdasági portál becslései szerint tavaly több mint 7000 napenergiát használó, úgynevezett háztartási méretű kiserőművet (hmke) helyeztek üzembe Magyarországon. A trendeket jól mutatja, hogy nyolc éve még csak 165 ilyen hmke volt az egész országban, 2017 végére azonban ez a szám 27 ezer fölé nőtt.

„A tavalyi új beszerelésekre pontos számot azért nem lehet mondani, mert az illetékes hatóság egyelőre nem tette közzé az egész évre vonatkozó jelentését. Ám lapunk megkereste a hálózati cégeket, amelyek közül a pontos adatot ugyan nem mindegyik árulta el, a korábbi hivatalos számokból  kiindulva arra jutottunk, hogy 7000 és 7100 között lehetett a 2017-ben felszerelt hmke-k száma” – írja a G7 gazdasági portál. 

Ami talán még a növekedés nagyságánál is érdekesebb, hogy az elmúlt időszakban láthatóan átalakult a fogyasztói kör is. A rezsicsökkentést követően ugyanis a háztartások körében némileg mérséklődött a napelemláz. 

A piac azonban ennek ellenére 2014-ben és 2015-ben is dinamikusan fejlődött, méghozzá az uniós támogatásoknak köszönhetően. Ennek magyarázata, hogy 3-4 évvel ezelőtt rengeteg állami, önkormányzati tulajdonban lévő intézményben építettek ki napelemes rendszereket pályázati pénzből.

Több ezer magyar háztetőre szereltek tavaly napelemet  Fotó: Pixabay

2016-ban ismét beindult a növekedés a lakossági piacon is. A hagyományosan környezettudatos fogyasztók mellett ugyanis megjelent egy másik érdeklődői kör is: a megtakarítással rendelkező, nyugdíj előtt állóké. Közülük egyre többen gondolják úgy, hogy a korábbi években félretett pénzüknek a legjobb helye egy ilyen kiserőműben lenne, mivel így a nyugdíjas években teljesen meg tudják spórolni a rezsit.

A hmke-k terjedése egyébként a hazai termelési adatokon is látszik. Míg 2011-ben még a megújulókon belül sem érte el az 1 százalékot a napenergia részesedése, 2016-ban már 6 százaléknál tartott. 

  • A teljes cikket a forrásra kattintva lehet elolvasni. 
Neked ajánljuk
Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: g7.24.hu
Vissza
Hírfolyam