2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németországban megváltozhat a biogáz szerepe

Egy nemrégiben közzétett elemzés szerint Németországban alapvetően megváltozhat a biogáz szerepe. Az országnak ugyanis komoly lépéseket kell tennie ahhoz, hogy 2050-re teljesíteni tudja a párizsi klímaegyezményben ígért vállalásait. 

A biometán és a Power-to-Gas (szintetikus megújuló gázok) nagy potenciálja elsősorban a közlekedésben és az iparban rejlik – ez derült ki a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó ügynökség (AEE) által közzétett összegző elemzésből, amelyben a biogén és szintetikus gázok szerepéről és potenciáljáról szóló, 2050-ig terjedő 26 tanulmány kijelentéseit hasonlította össze.

„Minden ambiciózus klímavédelmi forgatókönyvben a megújuló gázok kulcsfontosságú szerepet játszanak a jövő energiaellátásában” – hangsúlyozta Philipp Vohrer, az AEE ügyvezető igazgatója, aki azt is kiemelte, hogy Németországnak 2050-re szinte teljesen klímasemlegesnek kell lennie ahhoz, hogy megfeleljen az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodás állásfoglalásainak.

„Ennek következménye, hogy a gázellátást 100 százalékban megújuló, klímasemleges alternatívákká kell átalakítani” – vonta le a végkövetkeztetést Vohrer.

Az analízis szerint a biogáz és a biometán 2050-re 61 és 200 milliárd kWh között, míg a szintetikus gázok 200 és 770 milliárd kWh között fognak hozzájárulni az energiafogyasztáshoz, amennyiben 1990-hez képest 95 százalékos CO2-csökkenésre törekednek.

Németországban megváltozhat a biogáz alapvető szerepe Fotó: Pixabay

A biogáz szerepe az energiaátalakításban alapvetően megváltozik. A jelenlegi 9200 biogázüzem Németországban, amelyek beépített kapacitása meghaladja az 5000 megawattot (MW), legnagyobb részben villamos energiát és hőt termel. A jövőben a biogáz kevésbé lesz jelentős a villamosenergia-piacon – írja a német topagrar.com nyomán az agrotrend.hu. 

Várható, hogy egyre több biogázüzem fogja a villamosenergia-termelését arra az időre koncentrálni, amikor a szélenergia és a fotovoltaikus rendszerek kevés villamos energiát termelnek. A vizsgált tanulmányok szerint a mennyiség tekintetében tehát a biogázból származó villamos energia növekedése nem várható jelentős mértékben. Keresletnövekedés inkább a közlekedésben és az iparban valószínű. Ehhez azonban a biogázt földgáz minőségűre (biometán) kell feldolgozni, és be kell vezetni a gázhálózatba. 

  • A teljes cikket a forrásra kattintva lehet elolvasni.
Neked ajánljuk
Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Országos naperőműboom várható Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? Az energiaellátást erősítő programot hirdetett Palkovics László
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam