2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazai innováció: jön a fűtőfesték

Forradalmasíthatja a lakásfelújítást és a fűtést az a speciális falfesték, amelyet a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közösen fejleszt. A különleges fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, és alkalmas a lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére is.

Egy új termékinnováció, az úgynevezett fűtőfesték prototípusának megalkotására kötött együttműködési megállapodást a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke. 

A speciális falfesték elektromos fogyasztónak minősül, olyan rendszer, amely áramforrásból, szabályozórendszerből és elektromos vezetőképességgel rendelkező adalékokat tartalmazó festékből áll. 

A fűtőfesték idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet: körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást fel lehet fűteni, 300-350 watt/m2 teljesítmény mellett.

Legfőbb előnye, hogy jelentősen csökkenthető használatával otthonunk ökológiai lábnyoma, ráadásul sokkal költséghatékonyabb a kiépítése, mint a hagyományos fűtési rendszereknek, és az elektronika, illetve a festék nem szervesen kapcsolódik egymáshoz, így külön-külön is cserélhetők, azaz költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető.

A találmány forradalmasíthatja a falfestést Fotó: Freepik

„Olyan termékről van szó, amely bármely Poli-Farbe beltéri vagy kültéri falfestékkel átfesthető lesz, így nem szükséges kompromisszumokat kötni a színválasztásban sem: a legkorszerűbb technológia és a legszebb színek együtt biztosítják a vásárló elégedettségét. A projekt innovációs értéke 100 milliós nagyságrendű, a termék a lakosság számára 2020-tól lehet elérhető” – mondta Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezető igazgatója a cég budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a fejlesztői csapatban kizárólag magyar szakemberek vesznek részt, az egyetemi tanszék és a festékgyár csapata idén ősszel szeretné bemutatni a prototípust a nyilvánosság előtt.

 „Nagyszerű érzés olyan hazai innovációban részt venni, amelynek hasznossága a háztartásokban is azonnal belátható. Távolabbra tekintve az is izgalmas perspektíva, hogy a fűtőfesték a közeljövő okosotthon-megoldásainak is ígéretes eleme lehet majd. – mondta dr. Magyar Gábor, a BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék vezetője.

Neked ajánljuk
A paksi bővítéssel és a napenergia-beruházásokkal Magyarország önellátó lesz a villamos energiát illetően Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: gazdasagportal.hu
Vissza
Hírfolyam