2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyar földeken folytatódhat a napenergia-forradalom

A tervezett 0,5 MW alatti naperőmű-beruházások megvalósulási arányának növelése lehet a kormány célja a megújulóenergia-támogatási rendszer legutóbbi módosításával, legalábbis erre lehet következtetni a konkrét változtatások tartalma és a korábban a témában megjelentek alapján – írja a portfolio.hu. 

A napelemmel kapcsolatos módosítások (amelyről itt már mi is beszámoltunk) egy része egyértelműen ebbe az irányba mutat, hiszen a cél elérését segítheti az engedélyek átruházhatóságának megteremtése vagy a beruházás megvalósítási határidejének meghosszabbítása. Másrészt viszont az is látszik, hogy az idei támogatási keret április 26-i felfüggesztését követően a megvalósítás egyelőre csak az agrár-napenergiaprogram keretében képzelhető el. 

A rendeletben rögzített első fontos változás értelmében a kötelező átvételi engedély is átruházhatóvá vált, míg korábban csak a vállalkozás megvásárlása révén lehetett az engedély birtokába jutni. Ez elvileg a megvalósítás esélyét növelő könnyítés lenne, hiszen egy újabb lehetőséget hoz be, ám ez csak bizonyos feltételek mellett elérhető.

A második jelentős módosítás szerint ugyanis a 2016. december 31-ét követően benyújtott kérelemre csak akkor ítélhető oda és ruházható át a kötelező átvételi jogosultság, ha a kérelem nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított beruházásra vonatkozik.

Ez pedig egyértelműen behatárolja a kedvezményezettek potenciális körét, hiszen nem minden, a KÁT, illetve METáR KÁT hatálya alá eső beruházás minősül nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek – írja a portfolio.hu. A szóba jöhető beruházások, vagyis a kiemelten fontos naperőműprojektek körébe jelenleg Magyarországon az MVM által építendő, összesen mintegy 100 megawattnyi, egyenként 0,5-20 MW-os naperőmű-építkezés, valamint a kormány által az agrárgazdák számára meghirdetett naperőmű-létesítési program projektjei tartoznak. 

Napjaink egyik legfontosabb alternatív energiaforrása a napelem Fotó: Pixabay

A portál szerint miután az MVM programja zárt, vagyis a vállalat maga irányítja az építkezéseket, csak az agár-napenergiaprogram jöhet szóba.

A portfolio.hu-nak  Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára azt nyilatkozta a METáR KÁT-rendszer április végi felfüggesztése kapcsán, hogy azoknak, akik nem biztosak abban, hogy képesek lesznek határidőre megvalósítani a beruházást, érdemes együttműködési lehetőséget keresniük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK), amely a kamarai tagok számára létrehozott jelentős naperőmű- és naperőműfarm-építési programot koordinálja.

A rendelet egy további jelentős kedvező változást is tartalmaz: a 2016. január 1-jét követően benyújtott, napelemes erőműre vonatkozó kérelem esetén kérelmezhető a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól a villamosenergia-termelés megkezdésére vonatkozó határidő 3 évvel történő meghosszabbítása. 

  • A teljes cikket a forrásra kattintva lehet elolvasni. 
Neked ajánljuk
Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Napelemekből álló kísérleti kerékpárútszakaszt adtak át Hollandiában A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam