2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Követendő példa a magyar csodafalu története

A Zala megyei Nagypáliban 1996 óta gyakorlatilag mindent másként csinálnak, mint a hozzájuk hasonló települések: már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. Ennek elismeréseként éppen a napokban vehették át az E.ON Energy Globe Magyarország díját.

1996-ban döntöttek úgy, hogy a magyar falu hagyományait megőrizve európai színvonalra fejlesztik Nagypálit. Ezt a célt teljesítve a turizmus erősítésével és a megújuló energia felhasználásával egy fenntartható, élhető és jól működő települést hoztak létre Köcse Tibor polgármester vezetésével. 

Mint kiderült, a falu rengeteget pályázott. Ennek köszönhetően helyezték működésbe a bioszolár fűtőművet, a napkollektorokat és a napraforgó alakú, napkövető rendszerrel ellátott napelemtelepet is.

Hibrid erőmű és napraforgó alakú, napkövető rendszerrel ellátott napelemtelep a Zala megyei Nagypáliban Fotó:MTI/Varga György

A pályázati önrészeket ingatlanfejlesztésekből, lakótelepük bővítéséből és a megtérülő beruházásokból finanszírozzák. Sokat spórolnak a rezsin: a megújuló energia felhasználásával energiaszámlájuk a harmadára esett vissza, és az évek során elérték, hogy az önkormányzati épületek igényének 70 százalékát megújuló energiákból fedezik.

Napelemek a Zala megyei Nagypáliban az önkormányzat parkolójának tetején, amellyel töltik az önkormányzat elektromos autóját Fotó: MTI/Varga György

A Zöld Út Falufejlesztési Programnak köszönhetően a falu központjában smaragdfaliget épül, s a fentiek ismeretében az sem meglepő, hogy az önkormányzat szolgálati gépkocsija is elektromos autó, melyet természetesen helyi töltőállomás lát el energiával. Nagy céljaik között az is szerepel, hogy a település minden háztartásában is csak megújuló energiát használjanak. 

Neked ajánljuk
Zöldfordulat Skóciában Olcsóbb és hatékonyabb napelemes tetőcserepek a Teslánál A befektetőket is megnyerte magának a megújuló energia? Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam