2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európát is meghódíthatja a Tesla energiatárolója

Őrületes tempóban terjednek a Tesla Powerpack berendezései a világon azzal a céllal, hogy megújuló energiaforrásokkal összekötve eltárolják a villamos energiát, és amikor az energiahálózatban valami probléma merül fel, az akkumulátor a másodperc törtrésze alatt közbelép, és stabilizálja az áramhálózatot.

Nemrégiben mi is beszámoltunk Elon Musk Twitter-bejegyzéséről, amelyben megígérte, hogy egy 100 megawattórás kapacitású teleppel 100 napon belül megoldja Dél-Ausztrália áramellátási problémáit. A lehetetlennek tűnő ötlet azonban olyan jól sikerült, hogy ma már a világ országai sorra jelentkeznek a Tesla energiatárolóért. 

Az európai szolgáltatók is felismerték az akkumulátorokban rejlő lehetőséget, így 2016-ban meg is érkeztek a legelső Powerpack aksik a kontinensünkre: 5 darab 100 kWh-s akkumulátor került letelepítésre az angliai Somerset városában egy 500 kW teljesítményű napelemfarmhoz kapcsolva, hogy a helyi háztartások energiaellátását biztosítsa. A britek aztán egy újabb projektbe belevágtak, és Nottingham lakóövezetében állítottak fel egy 500 kW/2,1 MWh-s akkuparkot.

A Tesla energiatárolója Fotó: Tesla

A Tesla most egy újabb európai energiatárolót mutatott be Belgiumban, ahol a kaliforniai cég a REstore energetikai vállalattal társulva 140 darab Powerpack aksit hozott működésbe összesen 18,2 MW-os teljesítménnyel, melyek virtuális erőműként fognak működni az energiahálózat stabilitása érdekében, hasonlóan az Ausztráliában látottakhoz.

A Tesla egy rövid videóban mutatta be a Terhillsben megvalósított projekt legfontosabb tudnivalóit, melyben azt is elmagyarázza, hogy az európai villamosáram-hálózatnak folyamatosan 50 Hz-es frekvencián kell egyensúlyoznia az áramszünetek elkerülése végett: 

A közeljövőben több hasonló projekt bejelentésére számíthatunk, ugyanis a REstore brit igazgatója elmondta, hogy Nagy-Britannia is készül egy ugyanilyen, habár egy kicsit kisebb energiatároló megépítésére, de az országban több másik vállalat is fontolgatja a Teslával való társulást az olcsóbb és hatékonyabb hálózatfenntartás érdekében.

Neked ajánljuk
Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára Figyelem, 20 nappal tovább lehet napelemre pályázni Négymotoros lesz a Tesla Cybertruck Megint a műholdak tűntek fel fényfüzérként az égen (videókkal) A kriptovalutáknál alkalmazott technológia a művészi aukciókra is betette a lábát...
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam