2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

India lehet a napenergia-ipar legfényesebb pontja?

Piacra lépésétől napjainkig Kína vezette a globális napenergia iparágat. A kínai dominancia azonban az utóbbi időben megtörni látszik, amit az is jelez, hogy már nem ott épülnek a világ legnagyobb naperőművei – Indiában ugyanis egyre komolyabb szolárberuházások valósulnak meg. 

A kínai piacvezető pozíció mögött az áll, hogy a kiépült masszív feldolgozóipari gyártó kapacitás a támogató kormányzati politikával együtt jelentősen hozzájárult az árak leszorításához, miközben számos napenergia-termelő projektet sikerült megvalósítani.

A szomszédos India némi késéssel csatlakozott a napenergia hódításával járó trendhez, azonban az utóbbi időben már úgy tűnik, mintha ő diktálná a tempót, legalábbis a nagy, termelőegységek létrehozására irányuló projektek tekintetében. Ezt az előretörést mindennél jobban jelzi, hogy az egyesült államokbeli IEEFA (Institute for Energy Economics and Financial Analysis) jelentése szerint


a világ 10, jelenleg épülő napenergiaparkja közül 5 Indiában található.

Indiában is napenergiaboom van Fotó: Pixabay

A már üzemelő napenergiaparkokat tekintve továbbra is Kína vezet. Az 1547 megawattos névleges kapacitású Tengger Desert Solar Park jelenleg a legnagyobb a világon. Ez azonban várhatóan már nem sokáig marad így. A terv szerint 2019 első felében készülnek el egy 2225 megawattos parkkal Bhadla, Rajasthan területén, ami átveheti az első helyet a kínai erőműtől, de a tervekben már szerepel egy 5000 MW névleges kapacitású napenergiapark létrehozása is Gudzsarát államban.

Az indiai napenergiaboom hatására a fotovoltaikus áramtermelés költsége a széné alá csökkent – Kína esetében a paritás (vagyis az áregyenlőség) is csak 2022-től várható az IEEFA szerint.

A szolárpanelekre várhatóan importvámot vetnek majd ki, ami lelassíthatja a napenergia indiai hódítását – írja a portfolio.hu. 

Neked ajánljuk
Tovább zöldül a Harley-Davidson A Tesla a napelemes piacot is meghódíthatja? Már épül a világ legnagyobb hordozható napelemfarmja Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam