2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkban 2030-ra az áram 90 százalékát szén-dioxid-mentesen termelik majd

Magyarországon a tervezett energetikai beruházások megvalósításával a megtermelt elektromos áram 90 százalékát szén-dioxid-mentesen állítják majd elő 2030-ra – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Solar Markt Kft. naperőművének átadásán a Vas megyei Csepregen. 

Áder János szerint szükség van a megújuló energiák termelésének fejlesztésére, de elkerülhetetlen az atomenergia-kapacitás bővítése, Paks II. megépítése is.

„A megújuló energiák és az atomenergia felhasználásának bővítése nélkül nem érhetők el azok a célok, amelyeket a párizsi klímamegállapodásban kitűztek” – mondta az államfő, hozzátéve, hogy hazánkban a napenergia hasznosítása még csak most indult, de ha a tervek megvalósulnak, akkor  – mint fogalmazott –

2014-hez képest 2030-ra hússzorosára növekedhet a beépített naperőmű-kapacitás.

A csepregi naperőmű Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az államfő szerint nemzetközi szinten sem könnyű feladat, hogy egyszerre kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és kielégíteni a világ egyre növekvő energiaigényét, mindezt megfelelő áron.

A napokban átadott csepregi és vépi naperőmű-beruházásról szólva Áder János kiemelte: ez az első olyan erőmű, amely állami és uniós támogatások nélkül, tisztán magántőkéből és banki hitelek felhasználásával épült meg.

Áder János köztársasági elnök (k), Pusztai Péter, a Solar Markt Kft. ügyvezető igazgatója (b2) és Mécs Imre (b), a cég társalapítói, valamint Vlasich Krisztián, Csepreg polgármestere (j2) és Halász Róbert műszaki igazgató a Solar Markt Kft. naperőművének átadási ünnepségén a Vas megyei Csepregen  Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Pusztai Péter, a Solar Markt Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a csepregi és a vépi naperőmű együttesen 2500 háztartást, 8-10 ezer embert képes ellátni elektromos árammal. A két – együttesen csaknem 10 ezer MWp kapacitású – naperőműbe 30 ezer napelemet építettek be, 150 ezer négyzetmétert fedtek le, üzemeltetésével pedig évi 9800 tonna szén-dioxid kibocsátását spórolják meg.

Mint kiderült, további naperőművek építését tervezik Kőszegen és Söjtörön.

Neked ajánljuk
A Facebook is a tiszta energiát lájkolja Zöldül a Vodafone A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam