2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szaúd-Arábiában brutális mennyiségű áramot fogyasztanak a légkondicionálók

Valósággal falják az áramot Szaúd-Arábia légkondicionáló berendezései; 
az ország áramfogyasztásának több mint kétharmada, mintegy 70 százaléka ugyanis a helyi klímaberendezések számlájára írható. 

Az ország által elfogyasztott villamos energia fennmaradó részét zömmel a tengervíz-sótalanítás (20%) területén használják fel, míg a maradék 10 százalék megy minden másra.

„A magas értékek okát elsősorban az ország egyre melegebb éghajlata, valamint a luxusingatlanok nagy száma jelenti. Ez a trend azonban nyilvánvalóan fenntarthatatlan” – magyarázza a King Abdulaziz University tanulmánya. 

A légkondicionálók rengeteg áramot fogyasztanak Szaúd-Arábiában Fotó:Pixabay

A fő probléma mindezzel elsősorban az, hogy Szaúd-Arábia csaknem kizárólag fosszilis energiahordozók elégetésével termeli a villamos energiát. Az elmúlt évek alacsony olajárai miatt az ország vezetői úgy döntöttek, a jövőben jóval nagyobb szerepet szánnak a megújuló energiaforrásoknak, így 2023-ra az előállított áram 10 százaléka megújuló forrásból, nagyrészt napenergiából származhat.

A 2017-es adatok szerint azonban a közel-keleti államban 59 százalékban olajból, 41 százalékban földgázból termelték a villamos energiát.

A Föld légköri átlaghőmérséklet-emelkedésének hatására a légkondicionálók iránti globális kereslet várhatóan megháromszorozódik 2050-ig a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) prognózisa szerint. Ez értelemszerűen jelentősen erősítené az áramfogyasztást világszerte, ami önmagában a klímaváltozást erősítő kockázat lehet.

Neked ajánljuk
Nőtt itthon a zöldáram aránya, de még több kellene Illúzió, hogy bárki ténylegesen védve érezheti magát az energiaárak elszállása esetén A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam