2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Északon új lendületet vett a szélenergia

A borúlátó várakozásokkal ellentétben a villamosenergia-árak emelkedése és a zöldtámogatások terén történt kedvező változások hatására pozitív lendületet vett az észak-európai szélenergia-termelő iparág. A szélfarmok által termelt áram várható bevétele Svédországban és Norvégiában csaknem megduplázódott.

A szélenergia beruházási, termelési környezetében bekövetkezett kedvező változás a hosszú távú fix tarifás áramvásárlási szerződések (PPA) népszerűségét is csökkentheti, amelyek felé a kockázatok mérséklésének és a bevételek garantálásának szándékával fordultak a termelők. 

Ezzel a hatással éppen ellentétes irányban dolgozott ugyanakkor a régió áramtermelésének mintegy felét kitevő vízenergia-termelés zuhanása, valamint a szén és szén-dioxid-kvóta árának emelkedése: emiatt az áramárak ismét nőttek, a zöldbizonylatok díja pedig megháromszorozódott tavaly óta, amikor a piacfelügyelet a többlet csökkentése érdekében piaci beavatkozást hajtott végre.

Új lendületet vett a szélenergia Fotó: Pixabay

Becslések szerint az idén születő beruházási döntéseknek köszönhetően teljesülhet a 2030-as cél, vagyis az évi 18 terawattórás szélenergia-termelés, amely a teljes éves svéd fogyasztás több mint 10 százaléka.

Neked ajánljuk
Íme a szélturbina, amelynek futballpályányi lapátjai vannak A britek két napig főleg a szélre bízták az áramellátásukat Feltalálták a 4 milliwattos zászlót Nagy-Britannia eddig megbukott klímavédelemből? Hatalmas naperőmű épülhet Ukrajnában
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam