Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberiség egyik legzseniálisabb találmánya

Távközlés, űrkutatás, közlekedés – csak néhány terület, ahol a napelemek megállják a helyüket.  Ezért is lehet bátran kijelenteni, hogy a jövő a napelemé és azoké a megújuló energiaforrásokra alapuló berendezéseké, amelyek előbb vagy utóbb teljesen átveszik a fosszilis energiahordozóktól a szerepet.

Az űrkutatásnál merült fel először a napelem kiváló használhatósága. A műholdakon ma is a napelemek adják az energiát az ott lévő berendezéseknek. A NASA mellett a SpaceX nevű cég is előszeretettel használja ezt az alternatív energiaforrást. 

A napelemes rendszerrel még az öntözés és vízszivattyúzás is egyszerűbb.

Nem csupán nyugaton, de már hazánkban is egyre több gazda választja ezt, búcsút intve a ma már elavultnak tekinthető egyéb megoldásoknak. Úgy tűnik, hogy a sokak szerint megszokott benzines szivattyúk nem tudják felvenni a versenyt a megújulókkal.

Napjaink egyik legértékesebb energiaforrása Fotó: Pixabay

A napelemek az elektronikus termékekbe beépítve áramforrást nyújtanak, pár évtizeden belül pedig még inkább dominálni fogják a mindennapi eszközöket. 

De a hírközlő berendezések áramellátásánál is jelentős szerepet kapnak: a mobilszolgáltatók átjátszóállomásaitól a tv-reléállomáson át a nyilvános telefonállomásig használnak napelemeket. 

Végezetül pedig azt sem szabad kihagyni, hogy ott, ahol az energiaigény jelentős, és emellett a környezettudatosság magasabb szinten áll, állami támogatások ösztönzik a tiszta, megújuló energiaforrások térnyerését. 

Neked ajánljuk
Napelemgyár épül Kecskeméten 2019-ben 1 millió napelemet telepítettek az Ikea-áruházak tetejére Egyelőre nem megoldott a napelemek újrahasznosítása Közösségi adománygyűjtés a Hogy tetszik lenni? programért Európában a duplájára nőtt a villanyautók eladása
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam