2018. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Az emberiség egyik legzseniálisabb találmánya

Távközlés, űrkutatás, közlekedés – csak néhány terület, ahol a napelemek megállják a helyüket.  Ezért is lehet bátran kijelenteni, hogy a jövő a napelemé és azoké a megújuló energiaforrásokra alapuló berendezéseké, amelyek előbb vagy utóbb teljesen átveszik a fosszilis energiahordozóktól a szerepet.

Az űrkutatásnál merült fel először a napelem kiváló használhatósága. A műholdakon ma is a napelemek adják az energiát az ott lévő berendezéseknek. A NASA mellett a SpaceX nevű cég is előszeretettel használja ezt az alternatív energiaforrást. 

A napelemes rendszerrel még az öntözés és vízszivattyúzás is egyszerűbb.

Nem csupán nyugaton, de már hazánkban is egyre több gazda választja ezt, búcsút intve a ma már elavultnak tekinthető egyéb megoldásoknak. Úgy tűnik, hogy a sokak szerint megszokott benzines szivattyúk nem tudják felvenni a versenyt a megújulókkal.

Napjaink egyik legértékesebb energiaforrása Fotó: Pixabay

A napelemek az elektronikus termékekbe beépítve áramforrást nyújtanak, pár évtizeden belül pedig még inkább dominálni fogják a mindennapi eszközöket. 

De a hírközlő berendezések áramellátásánál is jelentős szerepet kapnak: a mobilszolgáltatók átjátszóállomásaitól a tv-reléállomáson át a nyilvános telefonállomásig használnak napelemeket. 

Végezetül pedig azt sem szabad kihagyni, hogy ott, ahol az energiaigény jelentős, és emellett a környezettudatosság magasabb szinten áll, állami támogatások ösztönzik a tiszta, megújuló energiaforrások térnyerését. 

Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást 181 ezer kilogrammnyi szemét lehet a Holdon 2017 a megújuló energia éve volt 2030-ig van még időnk cselekedni