2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberiség egyik legzseniálisabb találmánya

Távközlés, űrkutatás, közlekedés – csak néhány terület, ahol a napelemek megállják a helyüket.  Ezért is lehet bátran kijelenteni, hogy a jövő a napelemé és azoké a megújuló energiaforrásokra alapuló berendezéseké, amelyek előbb vagy utóbb teljesen átveszik a fosszilis energiahordozóktól a szerepet.

Az űrkutatásnál merült fel először a napelem kiváló használhatósága. A műholdakon ma is a napelemek adják az energiát az ott lévő berendezéseknek. A NASA mellett a SpaceX nevű cég is előszeretettel használja ezt az alternatív energiaforrást. 

A napelemes rendszerrel még az öntözés és vízszivattyúzás is egyszerűbb.

Nem csupán nyugaton, de már hazánkban is egyre több gazda választja ezt, búcsút intve a ma már elavultnak tekinthető egyéb megoldásoknak. Úgy tűnik, hogy a sokak szerint megszokott benzines szivattyúk nem tudják felvenni a versenyt a megújulókkal.

Napjaink egyik legértékesebb energiaforrása Fotó: Pixabay

A napelemek az elektronikus termékekbe beépítve áramforrást nyújtanak, pár évtizeden belül pedig még inkább dominálni fogják a mindennapi eszközöket. 

De a hírközlő berendezések áramellátásánál is jelentős szerepet kapnak: a mobilszolgáltatók átjátszóállomásaitól a tv-reléállomáson át a nyilvános telefonállomásig használnak napelemeket. 

Végezetül pedig azt sem szabad kihagyni, hogy ott, ahol az energiaigény jelentős, és emellett a környezettudatosság magasabb szinten áll, állami támogatások ösztönzik a tiszta, megújuló energiaforrások térnyerését. 

Neked ajánljuk
Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében 2030-ra az energiamix több mint ötöde származhat megújuló forrásokból Napelemek termelnek majd energiát a metróállomások tetején Bécsben A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam