2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Energiatároló megoldásokat tesztelnek Kaliforniában

A megújulók térnyerése egyre inkább maga után vonja az energiatároló megoldások megjelenését, így akár a fosszilis csúcserőművek alkalmazása is feleslegessé válhat a jövőben. Kalifornia államban, ahol 2020-tól az új ingatlanok számára kötelezővé tették a naperőművek telepítését, máris elkezdődött az új megoldás tesztprojektje.

Nemrég (itt) mi is beszámoltunk arról, hogy Kalifornia államban 2020-tól kötelező lesz napelemeket telepíteni az új építésű ingatlanokra. A rendhagyó szabályozás máris elindított egy újabb érdekes folyamatot: a naperőművek mellett háztartási energiatároló rendszereket is kínáló vállalatok ugyanis nagy offenzívába kezdtek annak érdekében, hogy akkumulátoros tárolóikat minél több otthonba telepíthessék. Ezek pedig együttesen hatalmas, a hálózati áram kiegyenlítését is szolgáló rendszertartalékot képezhetnének.

Amennyiben a kötelező napelem-telepítési előíráshoz kapcsolódóan sikerülne új energiatároló rendszereket telepíteni, az jelentősen felgyorsíthatja az alapvetően még mindig 20. századi villamosenergia-hálózat átalakítását egy olyan átviteli hálózattá, amely akár milliónyi, akár áramot is termelő, illetve tároló ügyfél között továbbítja a villamos energiát – így az új rendszer működése az egyirányú szolgáltatás helyett sokkal inkább az internetre hasonlíthat.

Pénzügyileg ugyan a világ legtöbb térségében egyelőre nem feltétlen versenyképes ez az alternatíva, azonban egyre több régióban keresik az ehhez hasonló nem konvencionális hálózati megoldásokat, részben éppen a hagyományos infrastrukturális beruházások elkerülésére, részben a klímaváltozás elleni dekarbonizációs erőfeszítések okán.

A megújuló energiaforrások elterjedése mellett egyre fontosabbá vált az energiatárolás lehetősége is Fotó: Pixabay

Ilyen éles teszt folyik a többi között az egyesült államokbeli Vermont megyében is, ahol a helyi közmű 2000 háztartást tervez felszerelni energiatároló rendszerekkel. A fogyasztóknak havi 15 dollárjába kerül a tartalék vagy biztonsági áram biztosítása, amit tíz évre garantál a szolgáltató (előre is kifizethető egyben az 1300 dolláros ár). Cserébe hálózati kiszámíthatóságot kapnak, a szolgáltató pedig a nagykereskedelmi piacon az extra kapacitás értékesítésével igyekszik javítani az eredményességet. 

A naperőműveket és energiatároló rendszereket a háztartások számára értékesítő társaságok mellett a közműcégek is érdekeltek lehetnek a tesztek sikerében, így ugyanis az amúgy is elkerülhetetlennek tűnő dekarbonizáció hálózatfejlesztési költségei csökkenthetők. 

Neked ajánljuk
Bécs megosztotta Budapesttel napenergiás tapasztalatait Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam