2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A faenergia is lehet fenntartható és modern energia?

Ha megpróbáljuk elképzelni, hogyan biztosíthatnánk az emberiség számára 2030-ig a „megfizethető, megbízható, fenntartható és modern energiát”, a többi között olyan megoldások juthatnak eszünkbe, mint a napelem és a szélturbinák. De mi a helyzet a faenergiával?

A faenergia egy igencsak alulértékelt, mégis jelentős megújuló energiaforrás – állítják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának (ENSZ-EGB) szakértői, miközben a faenergia népszerűsége töretlen.

Sok fejlett országban a faenergia a teljes energiaellátás nagy részét fedezi. A fa 45 százalékos részesedésével továbbra is Európa vezető megújuló energiaforrása.

A most közzétett FAO-UNECE tanulmány erről a helyzetről közöl elemzést Európa, a Független Államok Közössége és Észak-Amerika országaiban vizsgálódva.

Fenntartható gazdálkodás mellett a megújuló energiaforrások között is kiemelkedő a faenergia Fotó: Pixabay

A faenergia egy modern és népszerű energiaforrás. A tömörített farészecskékből álló pellet kényelmesebbé és hatékonyabbá tette a hő- és villamosenergia-termelést, nem beszélve a hagyományos tüzelőhöz képes magasabb energiatartalmáról. A pellettechnológiával a korábban alacsony értékűnek tekintett faanyagok is nagyobb megbecsülésnek örvendenek, mint a fűrészpor, az újrahasznosított fa és a fakitermelés során lehulló nyesedékek, amiket korábban értéktelennek tartottak, és egyszerűen az erdőben hagytak.

A faenergia egy értékes, tiszta és fenntartható üzemanyagforrás lehet – a lényeg, hogy figyeljünk oda a beszerzésére, feldolgozására és felhasználására. 

Neked ajánljuk
Hollandiában hamarosan az autópályákat is napelemekkel szerelik fel Kiskunfélegyházát is elérte a napelem-forradalom Harkályt, küllőt, csuszkát, fakúszt szeretnék az etetőn! A betegségek és a halálesetek negyedét a környezetszennyezés okozza (videóval) A fenntartható gazdálkodás gyakorlatairól számoltak be
Tovább a forrásra: magro.hu
Vissza
Hírfolyam