2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezt látnia kell! Egyetlen grafikonon kétszáz év energiafelhasználása

Az Our World in Data egyetlen ábrán mutatja be kétszáz év globális energiafelhasználását. A grafikon az 1800-as évtől, a nagy ipari forradalom kibontakozásának évtizedeitől indul, és egészen 2016-ig követi nyomon az energiafogyasztás alakulását.

A számítások alapjául az ipari termelés mértéke, a feldolgozott nyersanyag mennyisége éppúgy szolgálhat, mint az, hogy a történetiséget is figyelembe veszik az elemzők. Azaz a jelenből kiindulva számítanak „visszafele” valószínűsíthető, de legalábbis jól becsülhető értékeket – az eredményeket összefésülve előáll a világ elmúlt 200 évének energiafelhasználási grafikonja.

Figyelemre méltó, hogy a grafikon külön jelöli az úgynevezett hagyományos bioüzemanyagok felhasználási mértékét – már csak azon megfontolásból is, hogy egészen a 19X. század közepéig a világ döntően ezekre támaszkodott.

A hagyományos bioüzemanyagok esetében növényi olajokat, illetve zsírokat használtak el vagy épp égettek, felhasználási céloktól függően. Később az első generációs hagyományos biodízelek még növényi olajok és zsírok észterezésével készültek, és kapták meg szakterminusukat, zsírsav-metil-észter néven. Ezeket a bioüzemanyagokat a hagyományos hajtóanyaggal keverve, vagy azt helyettesítve használták.

Így néz ki 200 évnyi energiafogyasztás Fotó: Our World in Data

Ezek globális felhasználása még jelentős, noha napjainkban mind nagyobb jelentőségük van a növényi maradványokból vagy szerves hulladék feldolgozásából készülő megújuló dízeleknek, vagyis a hidrogénezett növényi olajoknak. Ezek a második generációs bioüzemanyagok – megfelelő eljárás esetén – a fosszilis üzemanyagokéval megegyező értéket képviselnek a meghajtásokban.

Az ábrán látható, hogy

az 1950-es évektől meredeken emelkedett a világ energiafelhasználása.

Ennek számos oka van, de elegendő csak arra gondolni, hogy a 20. század első harmadában ugrásszerűen növekedni kezdett a bolygó népessége. Egyre több betegséget győzött le az orvostudomány, a termelés és a fogyasztás a korábbihoz képest nagyobb nagyságrendben indult emelkedésnek, az ipari és technológiai fejlődés pedig ugrásszerűen zajlott a második világháború éveit követően. Ezek a körülmények mind hozzájárultak az energiafelhasználás növekedéséhez.

Neked ajánljuk
Fontos, hogy szigeteljük az épületeket Országos naperőműboom várható Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam