2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áll az alku? Fontos energiapolitikai lépésre készül az EU

Kezd kialakulni az Európai Unió 2030-ig szóló energiapolitikája: az egyeztetési tárgyalások szerint az uniónak körülbelül 30-33 százalékos arányban megújuló energiaforrásokból kellene biztosítania az energiaellátást – cserébe viszont más, dekarbonizációt érintő területeken engedményt kaphatnának az országok. 

Az alku értelmében a tagállamok például a fűtés-hűtés dekarbonizációját illetően engedményeket kaphatnak. A klímavédelmi és megújuló energia érdekképviseleti szervezetek erősen kritizálták a tervet, amelyről június 13-án tartják az utolsó tárgyalási kört, ekkor véglegesíthetik a direktíva új célszámait.

Az EU törvényhozó intézetei által delegált tárgyalóknak nagy vonalakban sikerült megállapodást elérniük a Megújuló Energia Direktíva főbb kereteit illetően, a nagyobb tiszta energiacsomag részeként. Ezek szerint: 

  • a megújuló energiaforrások az unió teljes energiaellátásából 30-33 százalékkal részesülnének 2030-ra;
  • a közösség szén-dioxid-kibocsátás-csökkentésének pedig el kell érnie a 40 százalékos mértéket (az 1990 előtti szinthez képest).

Az Európai Parlament januárban megszavazta, hogy 2030-ra bővüljön 35 százalékra a megújulók aránya az EU energiamixében, viszont korábban, decemberben számos EU-tagállam egy alacsonyabb, 27 százalékos célról állapodott meg előzetesen. 

A tárgyalások legutóbbi körében az Euractiv értesülései szerint két opció versengett, az egyik egy alacsonyabb, 30-31 százalékos megújuló részarányt írt volna elő, míg a másik, végül előzetesen támogatott javaslat magasabb céljáért cserébe a parlamentnek engedményeket kellene tennie a további célterületeken, például a fűtés-hűtés dekarbonizációjában.

2030-ig jelentősen növekedhet a megújuló energiaforrások részaránya Fotó: Pixabay

A kritikák szerint azonban minden területen a lehető legambiciózusabb célokra van szükség ahhoz, hogy a klímabarát európai energiagazdaságra való áttérés időben megvalósítható legyen. A zöldszervezetek nem finomkodtak a jelzőkkel, míg a SolarPower Europe kereskedelmi szövetség politikai zsarolást emlegetett, a Greenpeace rothadt szendvicsnek nevezte az előzetes megállapodáscsomagot.

A közösség jelenlegi, úgynevezett 2020-as klíma- és energiacsomagja három fő célt jelölt ki az EU elé, ezek értelmében az üvegházgáz-kibocsátást az 1990 előtti szintekhez viszonyítva 20 százalékkal kell mérsékelni; az energiahatékonyságot 20 százalékkal kell javítani; illetve a megújulók részarányát a végső energiafogyasztáson belül 20 százalékra kell növelni.

Neked ajánljuk
Még mindig nincs végső döntés az atomenergia sorsáról az EU-ban Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Ökogazdálkodás az EU-tagállamokban 2019-ben (infografika) Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam