2020. június 2., Anita, Kármen
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A dolgok mai állása szerint az atomenergiára is szükség van a klímaváltozás elleni küzdelemben

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tanulmányára hivatkozva Mittler István, a PAKS II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a környezetvédelem nemzetközi világnapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a klímavédelmi célok teljesítéséhez növelni kellene az atomenergia és a megújuló energiaforrások részarányát. 

A kommunikációs igazgató a kalohirek.hu-nak elmondta, hogy a  World Energy Outlook 2017 című kiadvány szerint a jelenleg érvényben lévő klímavédelmi célok teljesüléséhez – az ellátásbiztonsági és gazdaságossági szempontokat is szem előtt tartva – arra is szükség lenne, hogy 2040-re világszerte több mint kétszeresére növeljük az atomerőművek által megtermelt villamos energia mennyiségét a 2016. évi adatokhoz viszonyítva. A megújulóenergia-források fejlesztése is magától értetődően fontos, ám a mértékadó tanulmány leszögezi:

további atomerőművek építése nélkül aligha győzhet a világ az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A megújuló energiaforrásoknak, illetve az atomerőműveknek fontos szerepük lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben Fotó: Pixabay

A Nukleáris Világszövetség (WNA) aktuális adatai szerint világszerte jelenleg működő 450 atomerőművi blokk mellett további 57 épül, és 154 rendszerbe állítását tervezik a következő évtizedekben.

A globális tendenciát támasztja alá az Európai Bizottság tavaly publikált, nukleáris programról szóló közleménye is, miszerint az atomenergia várhatóan fontos része marad az EU energiarendszerének a 2050-ig terjedő időszakban: új blokkok épülnek, valamint a jelenleg üzemelő blokkok üzemidejét is meghosszabbítják.

Neked ajánljuk
A koronavírus beárnyékolta az USA napelemeit A hazai áramtermelés 70 százaléka karbonmentes volt áprilisban Mi a legjobb, amit egyénként tehetünk a klímaváltozás ellen? Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: kalohirek.hu
Vissza
Hírfolyam