2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújuló ötletek: a kecskeméti diákok munkára fogták a szelet

A kecskeméti Bólyai János Gimnázium 11. osztályos tanulói nem akármilyen hobbit találtak maguknak: idejüket nem sajnálva folyamatosan a megújuló energiák hasznosításával foglalkoznak. Az ifjú tehetségeknek a napenergia után a szélenergiát is sikerült munkára fogniuk. 

„A kutatási projektünk a Meteorológiai tényezők szerepe a gimnáziumi szélgenerátor energiatermelésében címet viseli, melyet az Útra­való – Út a tudományhoz elnevezésű pályázaton keresztül valósíthattunk meg” – mondta az ifjú tehetségek tanára, Sikó Dezső a baon.hu-nak, hozzátéve, hogy a projekt az elméleti ismereteket gyakorlati megvalósításokkal köti össze, ami testközelbe, tanulmányozhatóvá, azonnali felhasználási területtel teszi láthatóvá az alternatív energia termelését és felhasználását. 

A Bolyai János Gimnázium 11. osztályos diákjai – Antal Péter, Kolláth István és Remény Olivér – már számos versenyen bizonyították tehetségüket: az elmúlt tanévben például egy napenergiás rendszert is sikerült kifejleszteniük. Most a beépített szélgenerátoruk újabb alternatív forrás, a szélenergia hozzáférését teszi lehetővé számukra.

Az ifjú tehetségek Fotó: baon.hu

„Jelenlegi pályázatunk a szélenergia befogására és hasznosítására vonatkozik. Iskolánk városszéli helyzetéből adódóan alkalmas demonstrációs szélgenerátor üzemeltetésére. Az építészeti konstrukció lehetőséget adott egy 600 W-os generátor kellő magasságra való biztonságos telepítésére és felhasználására. Az elektromos energia termelését immár napenergia és szélenergia felhasználása biztosítja. Ez a párhuzamosan megvalósuló termelés új lehetőséget ad a tanulói kutatómunka, a műszaki tehetséggondozás kiszélesítésére. Napelemek és szélgenerátor párhuzamos beépítésén keresztül folyamatosan tudunk elektromos energiát termelni és felhasználni” – részletezte a szaktanár.

A megtermelt elektromos energia egyik látványos felhasználása az iskolaudvari kerékpártároló hat darab elektromos töltőállomásokkal való felszerelése. Ezek a töltőhelyek lehetőséget teremtenek a kerékpárok vagy robogók elektromos töltésére.

„A meteorológiai állomásunk adatainak összevetésével a szélgenerátor működési idejével fontos adatokat szolgáltat a hatékonyságról és az alkalmazási feltételekről. A napelemek és a szélgenerátor kiegészítik egymást. A szélgenerátor akkor is termel elektromos áramot, amikor a napelemek használhatatlanok. A napelemes energiatermelés mellett a szélgenerátor biztosítja a szükséges elektromos energiát a borús és éjszakai periódusokban. A termelt elektromos energiát négy darab 100 Ah akkuban tároljuk, inverteri átalakítóval hálózati fogyasztókra tudjuk kapcsolni. A kritikus napokra, ha a fogyasztás nagyobb a termelt mennyiségnél, akkor bypass átkapcsolóval a rendszert hálózati fogyasztásra tudjuk átkapcsolni. A napelemek és a szélgenerátor hatékonyságát a beépítendő mérőegységekkel folyamatosan figyeljük és elemezzük. A meteorológiai állomás adatainak segítségével összehasonlító értékeléseket tudunk végezni a környezeti hatások függvényében. A kültéri hőmérséklet, szélirány és szélsebesség megfigyelése, a megvilágítás spektrális elemzése, a levegő páratartalmának mérése hozzájárul az energetikai bázisunk biztonságos és hatékony üzemeltetéséhez” – sorolta Sikó Dezső.

Neked ajánljuk
Feláldozni a természeti értékeket az egyre több energia megtermelése érdekében? Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Tiszta áramot tölthet, aki MOL Plugee töltőt választ A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: baon.hu
Vissza
Hírfolyam