2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindult a budapesti távfűtésfejlesztési projekt

Megkezdte a Főtáv Zrt. a budapesti belváros bekapcsolását a távfűtésbe. A tervek szerint a Főpolgármesteri Hivatal V. kerületi épületében idén decemberben elindulhat a szolgáltatás. A beruházás jövő tavaszi teljes befejezése után újabb belvárosi fogyasztók kapcsolódhatnak rá a fővárosi távhővezeték-rendszerre. 

A Kéménymentes belváros elnevezésű programjában a Főtáv bővíti meglévő vezetékhálózatát, 2022-re összekötik a külvárosi területeken található szigetszerű hőkörzeteket, az így létrejövő gyűrűből pedig elérhető lesz az V., VI., VII. és VIII. kerület egy része. Mitnyan György, a társaság vezérigazgatója elmondása szerint a 240 ezer lakást és mintegy 7000 intézményt ellátó Főtáv szolgáltatása iránt a kedvező költségek miatt folyamatosan nő az érdeklődés. Több tízezer belvárosi lakás csatlakozhat a fővárosi távhőhálózatra.

Az ehhez szükséges 51 kilométernyi vezetékpár 2021-ig megépül, a kapcsolódó létesítményekkel együtt a becsült költség nettó 40 milliárd forint. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a fejlesztést uniós és saját forrásból finanszírozza majd a távhőszolgáltató, és ez az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb fővárosi energetikai beruházása lesz.

Elindult a budapesti távfűtésfejlesztési projekt Fotó: Pixabay

A tervek között szerepel újabb középületek ellátása is, csatlakozhat a rendszerhez a többi között a Fővárosi Állat- és Növénykert, a városligeti múzeumok, valamint a Puskás Ferenc Stadion és a környékén található ingatlanok.

A távfűtés szélesebb körű használata érzékelhetően csökkentené a légszennyezettséget Budapesten

– hangsúlyozta Mitnyan György. 
A számítások szerint 10 ezer gázfűtéses lakás távhőre állítása évente mintegy 6400 tonna szén-dioxid, valamint 11 tonna egyéb káros anyag kibocsátását akadályozná meg.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a budapesti távhőszolgáltatásban egyre nagyobb szerepet tölt be a hulladékhőből és a megújuló forrásokból előállított fűtő- és hűtőenergia.

Neked ajánljuk
Fűtsünk okosan! Tartaléklángon Európa gáz- és áramfogyasztása Az elektromobilitásra a Volkswagen sem sajnálja a pénzt Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam