2020. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelen a jövőben: már javában zajlik a digitális transzformáció az energiaszektorban

A digitális transzformáció már az energiaszektort is elérte – a folyamat nem a közelmúltban kezdődött, de napjainkban az átalakulás olyan gyors és mélyreható, hogy az egyebek mellett a stratégiai tervezést is alapvetően átalakítja, így a helyzetelemzések régi kérdései helyett újak merültek fel. 

Ma már nem csupán a vállalatok, de a háztartások számára is egyre több új technológia érhető el, elég csak a napenergia költségeinek zuhanására gondolni, ami mintegy három év alatt 30 dollár/kWh-ról 10 cent/kWh-ra csökkent. Megjelentek a peer-to-peer áramhálózatok is, amelyben a fogyasztók egyúttal termelők, úgynevezett „prosumerek” is, külső szereplő részvétele nélkül indítottak el egymás közötti kereskedelmet – erről Mező Csaba, a Deloitte Zrt. partnere „Digitális transzformáció az energiaszektorban” című nyitóelőadásában a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2018 konferencián beszélt. 

Mező Csaba a folyamat három területét emelte ki:

  • digitális eszközmenedzsment;
  • blockchain;
  • okosotthonok.

A működési környezet gyors változása miatt ma már a korábbi, az elemzés, tervezés során feltett kérdések sem érvényesek, illetve újak merültek fel, például: szükség lesz-e még klasszikus hálózatokra?

Egyre több az okosotthon is Fotó: Pixabay

A kihívások mellett az adatvezérelt eszközmenedzsmentben óriási lehetőség rejlik például a működési költségek radikális, nemritkán több tíz százalékos csökkentésében is. 

A blockchain-technológiának három fő alkalmazási területe van a szektorban: 

  • központosított tranzakciók: ezek valós piaci potenciálja ma még kérdéses; 
  • okosszerződések: bizonyos termékek, például az áram kereskedelmét alapvetően alakíthatja át a blockchainalapú kereskedelmi platform, amellyel a prosumerek egymás között kereskedhetnek, egyfajta kistermelői piacként működve;
  • okosszerződések a dolgok internetjével kiegészítve.
A digitális transzformáció már az energiaszektort is elérte Fotó: Pixabay

Az okosotthon-koncepciók megjelenése az energiaszolgáltatók szerepét is megváltoztatja;

korábbi, privilegizáltnak tűnő helyzetük megszűnt a „mérők mögötti világ” felügyeletében. 

A Deloitte szerint az okosotthonok piaca 50-70 százalékkal nőhet a következő 5-6 évben, azonban a trend természetesen buktatókat is rejt magában, például ha rossz a fejlesztés fókusza, akkor az is megeshet, hogy nem érik el a kívánt eredményeket.

Neked ajánljuk
Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben Zöldkötvénypiac: a fenntarthatóságra fókuszálva élénkítene az MNB Zöldülnek a városok, és ehhez kellett a koronavírus A hortobágyi lótenyésztőkön is segít a járvány miatt létrehozott gazdaságvédelmi alap
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam