2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A napenergia végső győzelméhez szükség van a földgázra?

A megújuló energiaforrások és a földgáz nem egymást kizáró, inkább egymást kiegészítő szerepet tölthetnek be az energiamixben – mondta Hotváth Péter, a MET Power Hungary üzletfejlesztési igazgatója, aki szerint a gázüzemű erőművek fogják biztosítani az átmenetet a megújulókra való áttérésig. 

Az energiaszektorban a centralizált termelőeszközöket váltják a decentralizált, a monopol piacokat és tervezhető profitot a verseny és az eltűnő profitok, a nagy hálózatokat pedig a flexibilis és hatékony megoldások – fejtette ki Horváth Péter a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2018 konferenciáján.

Az elektrokémiai alapú energiatároló megoldások ma még nem képesek a szabályozási igények gazdaságos kiszolgálására. Az átmenetet a gázüzemű erőművek tudják biztosítani a megújulókra való áttérésig, amihez az energiatárolás fejlesztésére van szükség, amelyben ugyanakkor nagy potenciál van és egy évtizeden belül akár nagy változás is bekövetkezhet ezen a területen.

Az elmúlt 50 évben minden technológiának volt egy reneszánsza, a megújuló energiaforrások a 90-es évektől kezdtek el feltörni, ezzel együtt a piacszerkezetek is alapjaiban változtak, illetve változnak meg. Az iparágban az irányváltások gyorsasága a tektonikus lemezek mozgásához hasonlóak, 20-30 év egy stratégia megvalósítása, és az új trendek kihasználása, beépítése mellett a legfontosabb tényező az energiabiztonság kérdése – fogalmazott.

A földgázra is szükség van a napenergia végső győzelméig Fotó: Pixabay

Horváth Péter szerint, ha megpróbáljuk újradefiniálni a szerepeket a megújuló és fosszilis erőművek között, akkor a rendelkezésre állásban mutatkozó különbségeket is figyelembe véve előbbiben a termék maga a mennyiség, a másikban pedig az opcionalitás. Az üzletfejlesztési igazgató úgy véli, emiatt

a gázerőmű nem versenytársa, hanem kiegészítője a naperőműnek.

Beöthy Ákos, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) szenior kutatója  szerint a termelésnek nem kell folyamatosan a fogyasztáshoz alkalmazkodnia, a megoldás kulcsa a energiatárolásban van. A kutató kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a tároló technikák térnyeréséhez egyelőre hiányoznak a rendeleti szabályozások. 

Neked ajánljuk
Az EU-nak el kellene felejtenie a földgázt? Az EU-nak el kellene felejtenie a földgázt? Folyékony levegős energiatároló rendszert fejlesztenek Étellel segítik a rászorulókat Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam