2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína egyetlen mozdulattal lefagyasztotta a napenergiapiacot

Visszavetheti a globális naperőmű-telepítéseket és a napenergia-ipart Kína lépése, amellyel az idei évre felfüggesztette újabb, közüzemi naperőmű-beruházások támogatását. Ez pedig rossz hír a napelemek, vagyis az úgynevezett fotovoltaikus panelek és a naperőművek egyéb alkatrészeinek gyártói számára –  figyelmeztet a Goldman Sachs. 

„Az iparág a piaci ciklikusságot követve bőséges kínálatot épített fel az elmúlt időszakban, a kínai intézkedés pedig alkalmas arra, hogy a piacot a hanyatló ciklusba taszítsa. A fotovoltaikus paneleket és egyéb alkatrészeket vásárló és telepítő befektetők számára ugyanakkor ez jó hír lehet, mert a panelek árának jelentős, akár több tíz százalékos csökkenését is eredményezheti” – mondta Szolnoki Ádám, a MANAP magyar napelemes iparági egyesület elnöke a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2018 című konferenciáján.

Kína döntésének komoly következményei lehetnek   Fotó: Pixabay

Kína a napokban úgy döntött, hogy felfüggeszti a nagy méretű naperőművek támogatásait 2018 további hónapjaira, az erőműveket pedig kötelezte arra, hogy áraikat kompetitív aukciókon való részvétellel határozzák meg.

A fotovoltaikus panelek és egyéb naperőmű-alkatrészek kínai piaca 40 százalékkal eshet vissza a lépés hatására a Goldman Sachs szerint.

Az iparágra nehezedő nyomást fokozza, hogy más nagy országokban is lassulhat a napenergia termelése, így például Japánban, Indiában és az Egyesült Államokban, ahol Donald Trump elnök vetett ki importtarifákat a behozott fotovoltaikus panelekre. 
A Goldman várakozása szerint az idei globális naperőművi kapacitástelepítések ezért 24 százalékkal maradhatnak el a tavalyitól. Mindeközben a teljes ellátási láncot tekintve 12–32 százalékos kínálatnövekedést valószínűsít, amelyből a napelemcellák kínálata 24-32 százalékkal bővülhet.

Neked ajánljuk
A befektetőket is megnyerte magának a megújuló energia? Hoppá! Gömbösítették a napelemet Kiemelt védelmet kapott a tobzoska Kínában A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam