Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napfényre cseréli a szenet az egykori bányászváros

„A cölöpök már több helyen készen állnak, várva a napelemeket a zöldenergia termeléséhez” – mondta Polics József, Komló polgármestere, miután elkezdődött a budafai meddőhányó területén tervezett napelempark kivitelezése. A 70 hektárnyi szolárpark legkésőbb jövő év végéig elkészül.

„Az egykor szénre épült bányászváros újabb lépést tehet a megújulóenergia-hasznosítás irányában. A nagy felületű, egymással összekapcsolt napelemes panelek segítségével akár egy kisebb városnak is elegendő elektromos áramot lehet környezetbarát módon, káros anyagok kibocsátása nélkül megtermelni” – fogalmazott a polgármester.

Az Európai Unió több helyen is rögzített álláspontja, hogy a tagországok energiafelhasználása egy részének megújuló energiából kell származnia. Mivel Magyarországon nem volt meg ez az előírt arány, a kormány mind állami, mind pedig magáncégeken keresztül kívánja teljesíteni ezt az unió országaira érvényes követelményt.

Hatalmas napelempark épül az egykori bányászvárosban  Fotó: Pixabay

A komlói önkormányzat sikerként könyvelheti el, hogy hetvenhektárnyi területet értékesített vállalkozóknak napelempark létesítése céljából. A Kossuth-aknai és a budafai meddőhányók területén kizárólag napelemparkot telepíthetnek az érintett bérlők, semmilyen más célra ezeket nem hasznosíthatják.

Mint kiderült, a város terve mindig is az volt, hogy a meddőhányók megújuló energiaforrás számára biztosítsanak helyet: energiaerdő telepítéséhez nem kaptak támogatást, szélerőmű építésére a terület nem megfelelő, ám napelempark létesítésére alkalmas.

Neked ajánljuk
Nagyon nem mindegy, hogy hova telepítenek napelemet Tudta? 600 000 000 négyzetméternyi napelem van a világon A D-vitamin az immunrendszer legfontosabb támogatója (videóval) Kedves Szomszédaim, miben segíthetek? Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét
Tovább a forrásra: bama.hu
Vissza
Hírfolyam