Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU nemet mond a pálmaolajra

Az Európai Parlament, valamint a tagállamok kompromisszuma értelmében 2030-ra az unió energiafogyasztásának 32 százalékát megújuló energiaforrásokból kellene fedezni. A tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre az energiahatékonysági direktíva tekintetében. 

A megújulóenergia-direktívára vonatkozó megegyezés értelmében a 2030-ra elérendő 32 százalékos megújuló célt legkésőbb 2023-ig felülvizsgálják. A most meghatározott célszámmal azonban a tárgyalók valószínűleg kihozták a maximumot a lehetőségeikből, miután Németország hétfőn egyértelművé tette, nem tud támogatni egy 32 százalékot meghaladó célkitűzést.

A megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme a megújuló energia szállítási-közlekedési ágazatban betöltendő szerepére vonatkozik, a most meghatározott cél 14 százalékos részarányt ír elő 2030-ra. A célszám remények szerint hozzájárulhat az elektromos járművek elterjedéséhez.

Ugyancsak a szállítási-közlekedési ágazatra vonatkozóan a megállapodás úgy rendelkezik, hogy

2030-ig teljesen meg kell szüntetni a pálmaolaj használatát a területen, első lépésként a jelenlegi szinten maximalizálva a pálmaolajimportot. 

A megállapodás az olyan első generációs bioüzemanyagok használatát is korlátozza, mint a jellemzően az EU területén előállított etanol; a tagállamok a 2020-ra elért termelési szintjeiket nem léphetnék át a későbbiekben sem. Az úgynevezett második generációs, nem élelmezési célú növényekből előállított bioüzemanyagok részarányát pedig 3,5 százalékban határoznák meg.

A megújulók részarányát is növelnék Fotó: Wikimedia

A saját felhasználású megújuló energia esetében a megállapodás 25 kilowattig kivonná a hálózati csatlakozási díjfizetési kötelezettség alól a tipikusan háztartási, illetve kisebb cégek által telepített kiserőműveket.

A közösség jelenlegi, úgynevezett 2020-as klíma- és energiacsomagja három fő célt jelölt ki az EU elé:

  • az üvegházgáz-kibocsátást az 1990 előtti szintekhez viszonyítva 20 százalékkal kell mérsékelni;
  • az energiahatékonyságot 20 százalékkal kell javítani;
  • a megújulók részarányát a végső energiafogyasztáson belül 20 százalékra kell növelni.
Neked ajánljuk
Nigéria segíthet Németországnak a zöldülésben Gyorsuló ütemben zöldül a hazai közlekedés A disznózsírt is vissza lehet hozni a konyhába Az átgondolatlan pánikvásárlás ára – világszerte a kukák laknak jól Egyre több vállalt lép a járvány leküzdéséért
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam