2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kutatási program indult a fenntartható energiáért

Az éghajlatváltozás miatt egyre súlyosabb kihívásokkal kell szembenéznünk. Az Európai Bizottság ezért számos olyan klímavédelmi és energetikai célt tűzött ki, melyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és a gazdaság szénmentesítését mozdítják elő.

Az EU Horizon2020 keretprogram részeként megvalósuló, 2016‒2019 között zajló kutatási projekt olyan lehetőségek kialakításával, vizsgálatával és értékelésével foglalkozik, amelyek elősegítik az európai háztartások és közösségek energiahasználatának alulról történő minőségi és mennyiségi átalakítását.

A nemzetközi ENERGISE kutatócsoport több mint ezer, fenntartható energiafogyasztással kapcsolatos kezdeményezést (esetet) gyűjtött össze 30 európai országból, a gyűjtést követően pedig szisztematikusan csoportosították az eseteket.

Az adatbázis alapján képet kaphatunk a fenntartható energiaprojektek tartalmáról, méretéről és céljairól, amelyek kimondottan az energia végső felhasználásával foglalkoznak, valamint értékelést kaphatunk arról, hogy a kezdeményezések hogyan értelmezik a túlzott energiafogyasztás problematikáját. Az adatbázis és az interaktív térkép értékes adatforrást jelenthet az energiával foglalkozó gyakorló szakemberek, kutatók, közösségi csoportok és bárki más számára, aki európai jó gyakorlatokat keres ebben a témában.

Az eseteket négy átfogó kategóriába sorolták attól függően, hogy azok hogyan közelítik meg az éghajlatváltozás kérdését, illetve az energiahasználat csökkentésének szükségességét.

Magyar fenntartható energiaprojektek Fotó: ENERGISE

Az „Összetett Kölcsönhatások” és a „Hétköznapi Élethelyzetek” kategóriába tartozó kezdeményezéseknél és programoknál az energiafogyasztás több tényezőtől függ; egyrészt a társadalmi gyakorlatoktól, másrészt a technológiában, üzleti modellekben és szolgáltatásokban bekövetkező változások összetett kölcsönhatásaitól, harmadrészt pedig a mindennapi élet társas és időbeli szervezésétől.

A kutatás előrehaladtával egyre nyilvánvalóbb, hogy a fenti három terület megváltoztatásával valószínűleg sokkal mélyebb és tartósabb változások érhetők el az energiafogyasztás terén, mint azoknál a kezdeményezéseknél, amelyek középpontjában az „Egyéni Viselkedés” vagy a „Technológia” megváltoztatása áll. Az ENERGISE kutatócsoportjának eredményei szerint a feltárt esetek csupán kis hányada esik az első két – azaz a mélyebb változást előidéző – kategóriába.

Neked ajánljuk
Egyre stabilabb a délkelet-európai villamosenergia-piac V4-ek: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül A klímaváltozás a munkaerőpiacot is átalakítja Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: orientpress.hu
Vissza
Hírfolyam