2019. december 7., Ambrus
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre többen döntenek a napenergia mellett

Magyarországon tavaly tovább nőtt a megújuló alapú áramtermelés. A naperőművek száma nagyjából a duplájára emelkedett, de a szélerőművek is szépen teljesítettek. A zöldenergiák listáján a biomassza idehaza továbbra is az élen áll. 

Tavaly Magyarországon az előző évinél körülbelül 14 százalékkal kevesebb villamos energiát termeltek a vízerőművek (0,81 petajoule-t) és 17 százalékkal többet a szélerőművek (2,84 petajoule-t) a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) primer energiamérlege szerint, de abban a megújuló alapú termelés további összetevőiről egyelőre még nincsenek adatok.

Az élen évek óta a szilárdbiomassza-alapú termelés áll, 2016-os nagysága 100,44 petajoule volt, majd a bioüzemanyagok következtek 17,18, illetve a geotermikus energia 5,2 petajoule-lal. Az erősorrend a biogázzal, a kommunális hulladék megújuló részével, majd a már említett széllel és a napenergiával folytatódott.

Előretört tavaly a napenergia Fotó: MTI/Kovács Tamás

A naperőművek előretörését jól példázza, hogy áramtermelésük tavaly nagyjából a duplájára nőtt, a súlyuk pedig 10 százalék fölé emelkedett a zöldáramtermelésen belül.

A vg.hu cikke szerint azonban a zöldtechnológiák áresése dacára Magyarországon egyelőre csak támogatással életképes a megújuló alapú áramtermelés. 

Neked ajánljuk
Átadták Nógrád megye legnagyobb napelemparkját Európai rekorder lehet az Audi gigantikus méretű naperőműve 69 ezer napelem termelheti a tiszta energiát Kanadában Tömegesen kóborolnak éhes jegesmedvék a csukcsföldi város közelében A karácsony az ajándékozás és az adományozás ideje...
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam