2019. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európában nálunk nőtt leginkább az energiafelhasználás

„Két lépés előre, egy lépés vissza” – így jellemezte a globális energiaszektor 2017-es évét a BP vezető elemzője a brit olajipari cég Statistical Review of World Energy című kiadványában. A szakértő szerint rengeteg olyan fejlemény volt, ami finoman szólva is aggodalomra adhat okot, és arra utal, hogy az ágazat rossz irányba halad.

A gazdasági növekedés világszerte felpörgött, és több olyan iparág is sebességet váltott, amelyek jelentős mennyiségű energiát fogyasztanak. Ez különösen Kínában volt szembetűnő. Bár abszolút értékben már 17 éve folyamatosan náluk nő a legnagyobb mértékben az energiafelhasználás, tavaly arányaiban is megugrott a bővülés. Kína ugyanis 3 százalékkal több energiát használt el, mint 2016-ban, ami háromszorosa az elmúlt évek növekedési ütemének. Ezzel egyébként a teljes globális bővülés harmadát ők adják. A másik egyharmadát pedig a többi ázsiai ország, amelyek közül nem kevésben 5-8 százalékkal ugrott meg a fogyasztás.

A fejlett országokban nem volt jellemző ilyen mértékű fogyasztásbővülés, de nem is volt teljesen példa nélküli.

Magyarországon a BP adatai szerint 5,8 százalékkal nőtt a felhasználás, ami egész Európában a legmagasabb.

Ezt a növekedési ütemet csak a csehek tudták megközelíteni, 5 százalékkal, Franciaországban, Finnországban, Portugáliában vagy éppen Svájcban viszont csökkenést mértek.

Magyar energiafelhasználás (forrásonként, millió tonna olajegyenérték) Fotó: BP

Magyar szempontból szintén nem túl jó hír, hogy a 2017-es többlet nem megújuló forrásokból származott: szinte teljes egészében olaj- és földgázalapú volt. Pedig a globális trendek épp ellentétesek ezzel. Bár az olaj, a szén és a földgáz felhasználása is nőtt 2017-ben, a legnagyobb mértékben mégiscsak a zöldenergia bővült. Más kérdés, hogy Magyarország nincs is nagyon rákényszerítve arra, hogy a megújulók részesedését növelje az energiamixben, a 2020-ra vállalt arányt ugyanis már akkor túlteljesítettük, amikor vállaltuk – írja az nrgreport.com. 

A BP elemzője szerint a megújulók további térnyerése az egyik előrelépés, míg a másik az, hogy a növekvő energiaigénynek azt a részét, amit nem zöld forrásból fedeznek, a legtisztább fosszilis tüzelőanyaggal, a földgázzal elégíti ki az emberiség. Az egy lépés hátrafelé pedig a szénfogyasztás növekedése, amely főleg Ázsiában jelent gondot. A bővülésért jelentős részben India felel, amely önmaga összehozta a teljes globális fogyasztásnövekedés közel háromnegyedét, de nagyon megugrott a felhasználás például Pakisztánban és a Fülöp-szigeteken, illetve kismértékben nőtt Kínában is.

Neked ajánljuk
Európának egyre kevésbé van szüksége a szénerőművekre A hőség miatt Németországban le kellene állítani egy atomerőművet A végtelenbe és tovább: a napvitorla-küldetés Le a lakkal! Így készül a vegyszermentes körömlakklemosó Kína napos oldala
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam