2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavédelem: Paks bővítésével tudunk teljesíteni

Süli János szerint a klímavédelemhez kapcsolódó nemzetközi követelményeket csak úgy lehet teljesíteni, ha az atomerőművek továbbra is üzemben maradnak, illetve újabbak épülnek. A paksi atomerőmű két új blokkjáért felelős tárca nélküli miniszter szerint több beszállító is érdeklődik a paksi bővítés iránt. 

A miniszter a párizsi atomipari szakkiállításon tett látogatása során szakmai egyeztetéseket folytatott William D. Magwooddal, az OECD NEA (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynökség) főigazgatójával, Alekszej Lihacsovval, az orosz Roszatom vezérigazgatójával és Bernard Fontanával, a francia Framatome elnök-vezérigazgatójával.

A World Nuclear Exhibition szakkiállítás helyszínéről szólva Süli János elmondta: Európában Franciaország a legmeghatározóbb atomenergia-termelő, 58 reaktor biztosítja az ország áramellátásának csaknem 80 százalékát.

Turbinacsarnok Fotó: atomeromu.hu

A miniszter tájékoztatása szerint nagy az érdeklődés a két új paksi blokk iránt, többen szeretnének beszállítóként részt venni a munkában.

Süli János hangsúlyozta, az orosz–magyar államközi szerződés szerint a paksi beruházás fővállalkozója a Roszatom, az orosz cég választja ki a beszállítókat, alvállalkozókat az erőmű építéséhez, a magyar fél ezek minősítésében vesz részt. A párizsi kiállításon ugyanakkor a magyar delegáció tájékoztatta és bátorította az érdeklődőket, hogy a fővállalkozó által kiírt tendereken vegyenek részt, illetve ennek során működjenek együtt magyar vállalkozásokkal.

Neked ajánljuk
Belső-Mongóliában gigantikus naperőművel csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást Győrben adták át Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkját A természetet is védik a Paks II. beruházás során, és a város is zöldül A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam