2019. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavédelem: Paks bővítésével tudunk teljesíteni

Süli János szerint a klímavédelemhez kapcsolódó nemzetközi követelményeket csak úgy lehet teljesíteni, ha az atomerőművek továbbra is üzemben maradnak, illetve újabbak épülnek. A paksi atomerőmű két új blokkjáért felelős tárca nélküli miniszter szerint több beszállító is érdeklődik a paksi bővítés iránt. 

A miniszter a párizsi atomipari szakkiállításon tett látogatása során szakmai egyeztetéseket folytatott William D. Magwooddal, az OECD NEA (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynökség) főigazgatójával, Alekszej Lihacsovval, az orosz Roszatom vezérigazgatójával és Bernard Fontanával, a francia Framatome elnök-vezérigazgatójával.

A World Nuclear Exhibition szakkiállítás helyszínéről szólva Süli János elmondta: Európában Franciaország a legmeghatározóbb atomenergia-termelő, 58 reaktor biztosítja az ország áramellátásának csaknem 80 százalékát.

Turbinacsarnok Fotó: atomeromu.hu

A miniszter tájékoztatása szerint nagy az érdeklődés a két új paksi blokk iránt, többen szeretnének beszállítóként részt venni a munkában.

Süli János hangsúlyozta, az orosz–magyar államközi szerződés szerint a paksi beruházás fővállalkozója a Roszatom, az orosz cég választja ki a beszállítókat, alvállalkozókat az erőmű építéséhez, a magyar fél ezek minősítésében vesz részt. A párizsi kiállításon ugyanakkor a magyar delegáció tájékoztatta és bátorította az érdeklődőket, hogy a fővállalkozó által kiírt tendereken vegyenek részt, illetve ennek során működjenek együtt magyar vállalkozásokkal.

Neked ajánljuk
Ismeri Magyarország legnagyobb naperőműveit? Elképesztő energiatervei vannak Lengyelországnak Súlyos ózonszennyezést okozott a légszennyezés elleni harc Kínában Tudatos vevőket nevel a Pécsi Kodály Zoltán Kollégium Ne hagyjuk elfolyni!
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam