2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meglepő adatok a megújuló energia jövőjéről

A globális felmelegedés lelassítása érdekében az emberiségnek mihamarabb át kell térnie a tiszta, megújuló energiaforrásokra. Szerencsére eddig jól haladunk; annak bizonyítására pedig, hogy a megújulókon alapuló energetikai jövő lehetősége hamarabb eljöhet, mint azt sokan gondolnák, következzen 5 meglepő statisztikai adat.

A globális megújulóenergia-kapacitás 2008 óta megduplázódott

2008-ban a megújuló energiaforrások szolgáltatták a világ teljes villamosenergia-termelésének 18,5 százalékát, főként vízerőművekből. Az azóta eltelt évtizedben a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint a világ megduplázta a megújuló energiaforrásokat felhasználó kapacitásokat, a 2008-as 1058 gigawattól a tavalyi évben mért 2179 gigawattra. Ebből a növekményből a szélenergia 399, a fotovoltaikus megoldások 375 gigawattal részesültek.

Hét ország teljesen megújuló energiaforrásokból fedezi áramigényét

Vannak olyan országok, amelyek teljes áramigényüket megújuló forrásokból fedezik, nevesül: Albánia, Bhután, Etiópia, Izland, Lesothó, Nepál, Paraguay.
Ezek mellett a legfrissebb statisztikai adatok szerint összesen 65 olyan ország van a bolygón, amely a villamosenergia-fogyasztása legalább 50 százalékát a megújuló energiaforrásokra támaszkodva fedezi.

Világszerte gombamód szaporodnak a napelemek is Fotó: Pixabay

Kína 2017-ben több fotovoltaikus kapacitást állított rendszerbe, mint amennyi ilyen kapacitással az USA összesen rendelkezik

Tavaly Kína összesen 50 gigawattnyi napelemet állított termelésbe. Ezzel egyértelműen egyeduralkodó a távol-keleti állam ezen a téren. Ami meglepő, hogy a másik gazdasági nagyhatalom, az Egyesült Államok mindösszesen 35 gigawattnyi fotovoltaikus kapacitással rendelkezett tavaly.

Brazíliáé és Kanadáé a két legtisztább gazdasági nagyhatalom

Összesen 16 ország büszkélkedhet legalább évi 1000 milliárd dollár bruttó hazai termék (GDP) előállításával, de ezek közül csak kettőben biztosítják megújuló energiaforrások az ipari villamosenergia-igény több mint felét.
Ez a kettő Kanada (65%) és Brazília (75%) – ezzel ők érdemelték ki tavaly a két legtisztább gazdasági nagyhatalomnak járó címet.

A világ legnagyobb energiaszolgáltatója egyben az egyik legzöldebb is

A 74 milliárd dollár értékű NextEra Energy a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett energiaszolgáltatója. És egyben az egyik legtisztább ilyen jellegű vállalkozás is a bolygón. A vállalat az általa kiszolgált teljes villamosenergia-igény 69 százalékát megújuló energiaforrásokból – főként szélenergia hasznosításából – fedezi.

Neked ajánljuk
Óriási előnyre tettek szert a megújulók Kárpátalján is nagy sikere van a napenergiának Az EU-ban Magyarországon nőtt a leginkább az alternatív hajtású járművek részaránya A fehér szarvas (természetfilm) Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam