2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatékonyan teljesít az első hazai energiatároló egységünk

Sikeresen tesztelték Magyarország első hálózati energiatároló egységét, melyet az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. üzemeltet. Az E.ON szerint a közcélú energiatároló egységek a jövő villamosenergia-hálózatának alapját jelenthetik.

Az E.ON által Leveleken megvalósított beruházás célja az volt, hogy helyi szinten biztosítsa a napelemes rendszerek biztonságos és folyamatos üzemeléséhez szükséges hálózati fogadóképességet. Szintén fontos cél annak vizsgálata, hogy hogyan kezelhetők a leghatékonyabban az elosztóhálózat feszültség- és terhelési viszonyai a napelemek és egyéb megújuló energiatermelő berendezések számának rohamos növekedése mellett.

A projekt eddigi tapasztalatai szerint a Leveleken telepített energiatároló sikeresen vizsgázott.

„Biztosítja, hogy a napelemes rendszer hatására a feszültség nem emelkedik a szabványok és a garantált szolgáltatások által rögzített maximális határérték fölé, így nem okoz károkat más villamos berendezésekben, azaz a megtermelt energia biztonságosan a hálózatba táplálható” – hangsúlyozta közleményében az E.ON. 
A tájékoztatás szerint az új rendszer további előnye a szoftveres fejleszthetőség. Az energiatárolót a fejlesztések befejezésével összesen négy hálózati mérés alapján lehet vezérelni. Ez a napelemes rendszerek jelentette szabályozási feladaton túl lehetőséget biztosít a teljes transzformátorkörzet villamos paramétereinek optimalizálására is.

Az itt szerzett gyakorlati tapasztalatok alapul szolgálhatnak az E.ON jövőbeni okoshálózattal kapcsolatos projektjeihez. Mivel a rendszer mobil, könnyen szállítható, telepíthető és beüzemeltethető, a tárolóegység később áthelyezhető akár más helyszínekre is, ha jelenlegi körzetében még nagyobb kapacitásra lenne szükség a tovább növekvő napelemszám miatt. 

Neked ajánljuk
Tartaléklángon Európa gáz- és áramfogyasztása Rekordot döntött a hazai napenergia-termelés Ez nem egy egyszerű toronyház – szabályos életközösség Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam