2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Hold sötét oldala több száz évre elegendő energiát rejthet

Egy indiai űrprogramnak köszönhetően hamarosan a Hold sötét oldalát is megismerhetjük. Először egy holdjáró landolna, amely elemzi a kőzet összetételét, és egy olyan értékes anyag után kutatna, amely ha valóban fellelhető a bolygón, akkor az több száz évre megoldhatná a Föld energiaszükségletét.

Az indiai űrkutatási szervezet (a NASA helyi megfelelője) októberben indít útjára egy robotjárművet a Holdra, amely a felszíni repedésekben keres majd vizet és hélium-3-at. Ez a hélium egy könnyebb, nem radioaktív változata, a gáz a Földön ritkán fordul elő, viszont a kutatók feltételezése szerint a Holdon bőven akad belőle. Hogy pontosan mennyi?

Bizonyos teóriák szerint elegendő, hogy 250 évre ellássa a Föld teljes energiaszükségletét.

K. Sivan, az ISRO (India Space Research Organization) igazgatója szerint aki először fejleszt ki olyan technológiát, amellyel sikeresen lehet szállítani a hélium-3-at a Hold és a Föld között, az hihetetlen gazdasági befolyásra tesz majd szert.

A holdjáró feljuttatása csupán az első lépés India számára, hiszen a jövőben űrállomást is szeretnének létesíteni a Holdon, majd legénységet felküldeni. Sivan kiemelte, hogy az ISRO készen áll, és megvan minden eszközük ahhoz, hogy sikeresen teljesítsék a küldetést.

Az indiaiak már 2008-ban is indítottak küldetést a Holdra. A Chandrayaan-1 2008 októberében 3400-szor kerülte meg a Holdat, és a segítségével fedeztek fel először vízmolekulákat a felszínen.

Hamarosan kiderül, mit rejt a Hold sötét oldala Fotó: NASA

A Chandrayaan-2-nek már leszállóegysége is lesz, valamint holdjárót is küldenek vele a felszínre. A hatkerekű, napelemmel működő jármű várhatóan 14 napig lesz képes adatokat gyűjteni, és egy négyszáz méter sugarú kört fog bejárni. A szerkezet először a leszállóegységnek továbbítja az adatokat, az pedig az ISRO-nak küldi tovább a Földre.

A legfontosabb a Chandrayaan-2 számára, hogy hélium-3-lelőhelyeket találjon. A gáz jelenlétét már az amerikai Apollo-küldetések is megerősítették, de ez még közel sem jelenti azt, hogy annyi van belőle a Holdon, hogy azt bányászni is érdemes lenne.

A hélium-3 azért is fontos, mert nem radioaktív, ennek köszönhetően pedig sokkal biztonságosabb nukleáris energiát lehetne vele előállítani a fúziós reaktorokban, ráadásul káros hulladék sem keletkezne.

Ha sikerül a küldetés, akkor olyan kihívások várnak a tudósokra, mint például a szállítás a Földre, a bányászat, valamint olyan fúziós erőművek megalkotása, ahol a hélium-3-at energiává lehetne alakítani. 

Neked ajánljuk
Folyamatosan nő az áramfogyasztásunk Süli János: az atomerőmű-építés Magyarország érdeke Milyennek látszik a Marsról a Föld és a Vénusz? Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam