2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gondolta volna? Környezetbarát stadionokban is játsszák a foci vb-t

Az egész világ focilázban ég, azonban a világbajnokság nemcsak a játék, hanem a stadionok miatt is figyelemreméltó: a Luzsnyiki Olimpiai Komplexum Sportarénája mellett az Otkrityije Aréna (Szpartak Stadion) és a Kazán Aréna ugyanis megkapta a BREEAM nemzetközi zöld tanúsítványt. 

A labdarúgó-világbajnokság előtt három sportlétesítményt is elismertek: az arénák  megépítésénél környezetbarát építőanyagokat használtak fel, ráadásul fenntartható módon működnek: kevés vizet és energiát fogyasztanak.

A Luzsnyiki stadion a beszerelt fűtő-, szellőztető- és klímatechnológiáknak köszönhetően energiahatékony, sőt minden ellátórendszert egy teljes automatizált hálózat fog össze. Ennek köszönhetően bármikor ellenőrizhető és vezérelhető, hogy a komplexum mennyi energiát fogyaszt.

A környékén lévő fákat nem vágták ki, hanem megőrizték, sőt a zöldfelületet még növelték is, így összesen 1050 fa van a stadion mellett, és 15 700 négyzetméteren ültettek virágokat.

A Kazán Aréna Fotó: Fifa

Az Otkrityije Arénát (Szpartak Stadion) szintén nagy zöldterület veszi körbe, és az energiaellátást is hatékonyan szabályozták, ezáltal komoly erőforrás-mennyiségeket lehet megtakarítani.

Frederico Addiechi, a FIFA fenntarthatósági részlegvezetője kijelentette, hogy mindegyik stadion esetében előírás volt a zöld tanúsítvány megszerzése, és külön örömmel töltötte el őket, hogy három létesítmény ezt a tanúsítványt már hónapokkal korábban megkapta.

Milana Verkunova, a labdarúgó-világbajnokság helyi szervezőbizottságának fenntarthatósági részlegvezetője hozzátette, a zöld szabványok szerinti stadionépítés biztosította, hogy immár az erőforrásokkal hatékonyan bánó, biztonságos és kényelmes arénákkal rendelkeznek, s hozzájárult ahhoz is, hogy a környezetvédelem-tudatosság az egész országban új szintre került.

A zöld ingatlanminősítő rendszerekről mi is írtunk korábban.

Neked ajánljuk
Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Miből mennyi energiát termel Magyarország? Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam