2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ukrajnában is megújuló szelek fújnak

Az ukrán parlament tavaly nyáron elfogadta az ország energiastratégiáját, amelynek értelmében a megújuló forrásból származó energia arányát 2035-ig 25 százalékra növelik. A gyakorlati megvalósítás már elkezdődött: a befektetőknek köszönhetően sikerült felgyorsítani az ukrajnai szélerőműparkok kiépítését.

Az ukrán szélerőművek összkapacitása jelenleg 512 megawatt, de már zajlik az újabb beruházások előkészítése, így a következő években várhatóan jelentősen nőni fog az ország szélenergia-termelése.

Két olyan nagy projekt is van, amely egyenként 500 megawatt kapacitású szélerőműparkok létrehozására irányul. Az egyik keretében 700 millió euróért a EuroCape nevű vállalat Zaporizzsjában épít fel egy létesítményt. A finanszírozásban részt vállal az Apollo amerikai pénzügyi befektetőcég, valamint az USA külföldi gazdaságokat és beruházásokat támogató kormányügynöksége, az OPIC.

Ukrajna is a megújuló energiaforrások mellett döntött Fotó: Pixabay

A másik projektben Mikolajiv térségében 500 millió dollárért építenek fel egy szélerőműparkot.

További szélerőműparkokat tervez a DTEK ukrán energiatársaság is, az Ukrhydroenergo, a Vindkraft Ukraina és az ENI olasz energiakonszern. Az új létesítményekben felszerelendő szélkerekeket részben a Fuhrlaender Wind Technology nevű ukrán cég gyártja majd Kramatorszkban.

Neked ajánljuk
Emberéleteket menthet a tiszta energia A Viking Link tovább turbózhatja a megújuló energiát Ukrajna a klímaváltozásból ideiglenesen profitálhat Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam