2020. július 13., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Svédország szélsebesen teljesítheti megújuló céljait

A villamosenergia-termelők már ma annyi szélturbinát telepítettek Svédországban, amelyek révén a skandináv ország akár az idei év végén elérheti a megújuló energiaforrásokból származó villamos energia 2030-ra kitűzött célértékét. 

Decemberre Svédországban mintegy 3600 szélturbinát integrálnak a rendszerbe a helyi Szélenergia Társaság előrejelzése alapján. A második félév további várható beruházási döntéseivel együtt ez több mint elégséges kapacitást jelent ahhoz, hogy elérjék a 2030-ra kitűzött célértéket, azaz az évenkénti 18 terawattórányi megújuló alapú villamosenergia-termelést.

2018-ban és 2019-ben összesen 2600 megawattnyi szélerőművi kapacitást terveznek rendszerbe integrálni, amely majdnem háromszorosa az előző két évben telepített 970 megawattnak.

Svédország jó eséllyel már idén eléri a 2030-ra kitűzött megújuló villamos energia részarányt Fotó: Pixabay

Az adatok szerint 2018 második negyedévében már 840 megawattnyi kapacitás kapcsán született végleges beruházási döntés, amellyel ez év decemberére a teljes beépített szélerőművi kapacitások nagysága eléri a 7500 megawattot. 

Svédország egyébként jelenleg a teljes energiafogyasztásának 52 százalékát biztosítja zöld energiaforrásokból, ennek jelentős része – közel 95 százaléka – vízenergia. Ez azért is figyelemre méltó, mert ezzel a skandináv ország már 3 százalékponttal túlteljesítette a 2020-ra kitűzött összmegújuló részarányt.

Neked ajánljuk
Zöldfordulat Skóciában Olcsóbb és hatékonyabb napelemes tetőcserepek a Teslánál A befektetőket is megnyerte magának a megújuló energia? A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: chikansplanet.blog.hu
Vissza
Hírfolyam