Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szörny helyett megújuló energia: már tervezik a Loch Ness-i vízerőművet

2,4 gigawattórás szivattyús-tározós erőművet telepítenének a híres skót tóhoz. A Red John néven emlegetett projekt annyi energiát tudna tárolni, hogy azzal hat órán keresztül 400 ezer otthont lehetne ellátni elektromos árammal, ami a duplája Skócia jelenlegi, már most sem elhanyagolható szélenergia-kapacitásának.

A szivattyús-tározós erőművek ötlete nem új, hasonló rendszereket nagyon régóta használnak energiatárolásra. A koncepció lényegében két, különböző magasságban található, egymással összeköttetésben álló víztározón alapul. Amikor olyan sok energia termelődik, hogy mindre éppen nincs szükség az áramhálózatban (például mert a tengeri szélkerekeket nagyon meghajtja a szél), az alsó víztározóból a többletenergiát használva vizet szivattyúznak fel a felső tározóba. Amikor pedig energiára van szükség, a felső tározót elkezdik leereszteni az alsóba, és gravitáció nyomán lefelé áramló víz közben a turbinákat hajtja meg, amelyek üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül termelnek elektromos áramot.

A legendás tó Fotó: Wikimedia

Az ilyen erőművek nagy előnye, hogy „adagolhatóvá” teszik a szél- és naperőművek által szállított energiát. Mivel a szélkerekek és a napelemek energiatermeléséhez szélre és napfényre van szükség, ezek önmagukban nem képesek folyamatosan, egyenletes mennyiségben áramot szolgáltatni. Egy hasonló tározós erőmű azonban szabályozhatóvá, kiegyenlítetté teheti az ingadozó energiatermelést.

Loch Ness a nagysága miatt ideális helyszín lehetne az erőmű megépítésére. A megvalósításhoz persze még sok problémát meg kell oldani, főleg a helyi élővilág védelmét, de a fejlesztők szerint lehetséges oly módon kivitelezni a tervet, hogy az épülő tározók ne zavarják meg jelentősebben a környék ökoszisztémáját.

Neked ajánljuk
Napelemet a kutyaházra? Nem csak a háztetőkön hatékonyak a napelemek! Megbízhatóan termeli a tiszta energiát a paksi naperőmű Kedves Szomszédaim, miben segíthetek? Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét
Tovább a forrásra: ipon.hu
Vissza
Hírfolyam