Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 10., Zsolt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújuló rekordok Németországban

Németországban 2018 első félévében csúcsokat döntött a nap- és szélenergia: a megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia mennyisége meghaladta a szénből előállított áramét. Erre korábban ilyen időtávon még nem volt példa. 

A szél-, nap- és vízenergia, valamint a biogázalapon termelt villamos energia Németország áramfogyasztásának 36,3 százalékát fedezte 2018 januárja és júniusa között, míg a szénerőművek 35,1 százalékát termelték meg. 

A megújulók termelése rövidebb időszakokra már korábban is meghaladta a szénerőművekét, de ez az első alkalom, hogy ilyen hosszú időtartamon is túlnőttek a fosszilis energiaforráson.

2017 hasonló időszakában a megújulók az összigény 32,5 százalékát, a szén pedig 38,5 százalékát tudta kielégíteni Fotó: Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft

A zöld rekord több mindennek köszönhető: a kedvező időjárási körülmények, valamint az alacsonyabb fogyasztás is szerepet játszott benne. Ugyanakkor nagymértékben hozzájárult a jelentős szén-dioxid-kibocsátási értékeket mutató feketeszén felhasználásának csökkenése is. 

Mindennek ellenére Németország sajnos képtelen tartani eredeti szén-dioxid-kibocsátási célját. Az ország a tervezett 40 százalék helyett csak 30 százalék körüli értékben lesz képes csökkenteni üvegházgáz-kibocsátását 2020-ig. 

Neked ajánljuk
Tarol a Volkswagen e-Up! Napelemet a kutyaházra? Haldokolnak a német erdők (videó) Az államfő húsvéti üzenete: A türelem életeket ment! Ember- és környezetkímélő kertgazdálkodás 3. – Ültetés a mélymulcsba
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam