2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csökken a szén szerepe Nyugat-Európában

Sorra dőlnek a zöldenergia-rekordok Nyugat-Európában. Németországban például az idén először termeltek több áramot megújuló forrásból, mint szénből; de az Egyesült Királyságban is szépen teljesítenek a tiszta energiák. 

Németországban – írja a Quartz nyomán a piacesprofit.hu – a kormányok ugyan már régóta kezdeményezik az átállást megújuló energiákra, az erős szénlobbi hosszú ideje akadályozza a szél- és napenergia terjedését. Ennek ellenére – mint ahogy korábban arról itt már mi is beszámoltunk – idén az elektromos áram nagyobb része (36,5 százalékát) származott megújuló forrásból (napenergia, szélenergia és biogáz), mint szénből (35,1 százalék).

A szén felhasználása látványosan csökken az Egyesült Királyságban is.

A szén helyét lassan átveszik a megújulók  Fotó: Pexeles

2011-ben a földgáz mellett még a szén volt a legfontosabb energiahordozó, ám azóta folyamatosan csökkent az elégetett szén mennyisége.

Idén már a brit áram nagyobb része származott szélenergiából, mint szénerőművekből.

A Quartz szerint a folyamatok mögött részben a szigorúbb szabályozás áll: az EU korábban szén-dioxid-kibocsátási kvótákat vezetett be, és szigorította az emissziókereskedelmet, ráadásul számos pályázatban támogatta a megújuló energia terjedését. A megújuló energia egyre olcsóbbá válik, mostanra kifizetődőbb ebbe fektetni, mint fosszilis tüzelőkbe.

Neked ajánljuk
Magyarországon is fontos szerep juthat a virtuális erőműnek Növelni kell Magyarország energiahatékonyságát Megfelel az európai normáknak Paks II. A klímaváltozással együtt a „hiénák” is megnehezítik a biztosítók dolgát Óriási napelempark épül Környén
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam