2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kínai kontroll alá kerülhet Portugália teljes áramellátása

Peking egyre nyíltabban stratégiai pozíciókra tör az európai energetikai infrastruktúrákban; a legutóbbi erre utaló jel, hogy egy kínai állami energiaóriás a teljes portugál villamosenergia-hálózat feletti irányítás megszerzésére törekszik. Az ügy kimenetele a későbbi hasonló esetekre nézve is meghatározó lehet – írja a portfolio.hu.

A portugál kormánynak még az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap által biztosított 78 milliárd eurós segélyhitel-szerződés részeként lett 2011-ben előírva, hogy értékesítse az ország villamosenergia-rendszerében lévő részesedését. A kínai Three Gorges Corporation (CTG) szinte azon nyomban fel is vásárolta az Energias de Portugal (EDP) 21,35 százalékát 2,7 milliárd euróért. Az ázsiai vállalat 2012-ben még többször megerősítette, hogy csupán kisebbségi tulajdonos kíván maradni a portugál társaságban. Az Európai Bizottságot nem értesítették az ügyletről, amelynek így előzetes értékelését sem végezte el a brüsszeli testület. 

A kínai cég azonban jelenleg már egyértelműen többségi részesedésre tör az EDP-ben, amely a többi, nem állami vállalat részesedéseivel együtt már csaknem teljes kontrollt adna Kínának az uniós tagország teljes villamosenergia-rendszere felett.

A megújuló energia piacán is változások jöhetnek Fotó: Pixabay

Az EDP a megújuló energia területén is jelentős pozíciókat tudhat a magáénak, mivel többségi tulajdonnal rendelkezik az EDP Renováveis (EDPR) nevű, a világ negyedik legnagyobb szélenergia-termelő társaságában. A CTG, amely a világ legnagyobb vízerőművével a kínai Három-szurdok-gáttal büszkélkedhet, már be is nyújtotta ajánlatát az EDPR azon részére, amely nincs az EDP tulajdonában. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben az anyavállalatra adott ajánlatát elfogadják, mindkét társaság felett megszerezheti az irányítást.

Az Euractiv értesülése szerint az EDP jelenleg is értékel egy körülbelül 10 milliárd euró értékű kínai ajánlatot, amelyet egyébként a portugál kormány nem ellenez. 
Amennyiben elfogadják, Kína kontrollálná a portugál villamosenergia-termelést és -elosztást azon túl, hogy 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a helyi áram- és gázhálózatot üzemeltető vállalatban is (Redes Energéticas Nacionais, REN).

Neked ajánljuk
Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam