2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatékonyabb erőművi mixet akar az MNB

Magyarországon egységnyi GDP-t kétszer annyi energiával állítanak elő, mint az EU-ban átlagosan, így nem meglepő, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fenntartható felzárkózást megcélzó csomagjának egyik pillére az energiahatékonyság javítása. 

A kiegyensúlyozottság elsősorban az ország sérülékenységének csökkentése miatt fontos. Ezt szolgálhatja a csomag azon pontja, amely szerint a nettó áramimport arányát az uniós átlag alá kell szorítani.

Ám az energiamix kiegyensúlyozottsága valójában a belföldi áramtermelés megfelelő összetételét jelenti. Az anyag nyilvános része azonban nem közöl semmit arról, hogy e téren mit tart kívánatosnak, illetve változtatandónak. Nem kizárt, hogy az energiastratégiában foglaltakhoz igazodna, de a stratégia épp felülvizsgálat alatt áll. A mix mai összetétele és változásának néhány összetevője viszont ismert.

Ezek egyike, hogy az atomenergia a hazai energiatermelés legnagyobb súlyú eleme, s még nagyobb súlyú lesz a két új paksi atomblokk átadása után, vagyis a hat egység egyidejű működtetésének éveiben, hacsak nem létesülnek akkorra egyéb jelentős kapacitások.

A Paksi Atomerőmű turbinacsarnoka  Fotó: atomeromu.hu

Az is tudvalévő, hogy

a megújulókon belül a napenergia hasznosítása van a legkedvezőbb helyzetben.

A még felülvizsgálandó stratégia 2030-ra 54 százalékos nukleáris súllyal számol, 5 százalékosra csökkenő szénerőművivel, 39 százalékos gázalapúval és 16 százalékosra növekvő megújulóval – ezek az arányok azonban a stratégia felülvizsgálása után még módosulhatnak. 

Az MNB-prezentáció a „hatékony energiamixre” is kitér: meg kell felezni az egységnyi kibocsátásra (GDP-re) jutó energiafelhasználást, vagyis el kell érni az uniós átlagot. 

A hatékonyságjavító eszközök között nincs újdonság, hacsak az nem, hogy nyílászárócsere helyett a nyílászárók felújítása szerepel a fűtéskorszerűsítés, a falak jobb hőszigetelése és a környezetkímélő energiaforrások nagyobb arányú felhasználása mellett.

Az energiamixet (a modern infrastruktúrával együtt) reformterületként említi a javaslatcsomag – jó eséllyel elsősorban az elektromos autózás miatt –, de annak nyilvános változata nem közöl róla részleteket.

  • Az MNB 180 pontból álló csomagját itt lehet megtekinteni. 
Neked ajánljuk
Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hidrogénes konferencia lesz Zalaegerszegen A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam