2019. július 22., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország a jövőben 95 százalékban szén-dioxid-mentes energiát használ

Magyarország a jövőben 95 százalékban szén-dioxid-mentes energiát használ majd – tájékoztatta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MTI-t, miután beszámolót tartott az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló tanácskozásán, ahol a vízbiztonságról is szó esett.

A világszervezet New York-i székházában miniszteri szintű ülésszakon vitatják meg az ENSZ által 2015 szeptemberében elfogadott átfogó fenntartható fejlődési keretstratégia eddigi eredményeit.

Palkovics László az MTI-nek elmondta, hogy beszámolójában e keretstratégia magyarországi céljairól és eredményeiről beszélt. Mintegy negyedórás előadásában a tárcavezető a vízzel, az úgynevezett tiszta energiával, a fenntartható város- és településfejlesztéssel, valamint a felelősségteljes termeléssel és fogyasztással foglalkozott.

Más országokat támogatunk a vízbiztonságuk megteremtésében

A miniszter beszámolójában kiemelte, hogy „Magyarországon a víz minőségével és a vízbiztonsággal kapcsolatos helyzet jó, 80 százalék fölött van a közművekhez történő hozzáférés”. Hozzátette:

hazánk fontos szerepet tulajdonít a vízdiplomáciának is, amelyet Áder János államfő kezdeményezett.

Magyarországon kiváló minőségű a csapvíz Fotó: Pixabay

Ez a vízdiplomácia többet jelent diplomáciai egyeztetéseknél, ennek révén Magyarország más országokat támogat vízminőségük és vízbiztonságuk megteremtésében. Palkovics László elmondta: Magyarország évente 2, 7 millió dollárt költ ilyen jellegű támogatásokra.

Az innovációs és technológiai miniszter kiemelte továbbá, hogy Magyarországon nem csupán hazai vízmérnököket képeznek, hanem például a Stipendium Hungaricum az afrikai, ázsiai és közel-keleti hallgatók körében az egyik legnépszerűbb képzés.

Energiát szén-dioxid-mentesen

A fenntartható fejlődés egyik fontos területe az energetika. Palkovics László elmondta: az ENSZ tanácskozásán arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Magyarország arra törekszik, hogy a jövőben 95 százalékban szén-dioxid-mentes energiából fedezze energiaszükségletét. Ez atomenergia-felhasználást jelent, de – mint a miniszter hozzátette –

szerepet kap a geotermikus energia, a biogáz és a napenergia is.

A bőnyi geotermikus energiaellátó központ Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A magyar zöldgazdaság kialakítása fontos prioritás – hangsúlyozta a tárcavezető. Emellett fontos feladatként említette a közösségi közlekedés „átállítását” elsősorban elektromos meghajtású járművek alkalmazására, a Modern városok programját, valamint az élelmiszereket előállító kisgazdaságok külön támogatását.

Neked ajánljuk
USA: a szénerőművek szövetségi tiltása megszüntetve Becslések szerint évente 50 szélturbina ég le Németországban Vízhiány fenyegeti Lengyelországot 644 kilométeres hatótávval érkezhet a Cadillac villany-SUV-je Ámulatba ejtő ékszerek számítógép-alkatrészekből
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam