2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mexikó lehet a következő napenergia-nagyhatalom

A Chihuahuan-sivatagban, Mexikó északi részén található egész Latin-Amerika legnagyobb napelemparkja, amely ha teljesen elkészül, elképesztő kapacitásának köszönhetően jelentős szerepet játszhat az ország energetikai helyzetében. 

Mint kiderült, a gigantikus naperőmű 2,3 millió nappanelből áll. Az elemeket úgy tervezték, hogy azok kövessék a nap mozgását. A szerkezetek olyan benyomást keltenek, mintha kékes, fém napraforgók teremnének a sivatagban. 

A sivatagos területre létesített erőmű minden tekintetben óriási.

Ha elkészül, teljes kapacitással működve 1,3 millió háztartást képes ellátni napenergiából előállított villamos energiával.

A nagyjából 2200 futballpálya nagyságú területen különösen magas a napsütéses órák száma, a napelemek megjelenésével pedig a terület is hasznosul. A beruházás Mexikó egyik legfontosabb lépése saját zöldenergia-fordulatának megvalósításában.

Az ország egyébként több tekintetben úttörő szerepet vállal a fenntarthatóság és a klímavédelem kérdéseiben.

  • 2024-re a felhasznált villamos energia 35 százalékát tiszta forrásokból nyernék.
  • Az országban 2015-ben még csak kilenc napelempark volt (változó kapacitással), 2021-re 68 ilyen erőmű fog üzemelni a tervek szerint, ebből több mint 40 van jelenleg építés alatt.

Részben a beruházásoknak köszönhetően, a latin-amerikai ország rajta van azon a tízes listán, melynek tagjai világviszonylatban a legtöbbet költik a tiszta energiákra.

A mexikói megújuló szektor erősödése nyomán az ország energiaügyi minisztere megjegyezte – egyetértésben a Deloitte egyik elemzőjével –, hogy a telepítéseknek hála, a villamos energia egyre olcsóbb lehet az országban. 

Neked ajánljuk
Szociális alapon járó megújuló energia és a járműpark zöldítése Görögországban Új szabályok Berlinben: kötelező lesz napelemet telepíteni A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakás-építőket Németországban Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam