2020. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak energiát, hasznot is termelhet a napelem

Befektetésnek is jó a háztartási napelemrendszer kiépítése – mondta Kiss Ernő, a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség elnöke az InfoRádió Energia Világ című műsorában. A szakember szerint Magyarországon egy átlagos család, illetve kisvállalat számára nyolc-tíz év alatt megtérül a beruházás.

Jelenleg közel húszezer háztartásban van napelemes rendszer, ezek teljesítménye átlagosan 8,7 kilowatt. A lakossági és a kisvállalati szektor folyamatosan bővül, minden évben hozzávetőlegesen 10 ezer háztartással nő ez a szegmens – emelte ki a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség elnöke.

A napelemes rendszerek megtérülése elég jó, ezért a szakember szerint mindenki számára élhető alternatíva, hogy a villanyszámla helyett inkább a napelemes rendszert fizesse; főleg, hogy most 0%-os hitelek rendelkezésre állnak akár a kkv-szektornak, akár a lakossági piacnak.

Megéri napelemre váltani Fotó: Pixabay

A Napkollektor Szövetség elnöke kiemelte továbbá, hogy jelentősen csökkentek  a napelemes berendezések árai, ezért a befektetett költség 8-10 év alatt megtérül.

„Mivel egy ilyen rendszer élettartama 30-40 év, ezért ez a megtérülés rendkívül kedvező, és rendkívüli befektetés is, ha valakinek van megtakarítása, hiszen ha tízéves megtérüléssel számolunk, az 10 százalék hasznot jelent, nyolc évnél pedig 12,5 százalék is kijön, ami pénzügyi befektetésnek is kiváló, különösen, ha tudjuk, hogy a napelemes rendszer 30-40 éven keresztül fogja termelni a befektetők számára a hasznot” – tette hozzá.

Nemrégiben ráadásul Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár jelezte: a kormány célja, hogy két-háromszorosára növekedjen a háztartási méretű kiserőművek beépített napelemes kapacitása.

Neked ajánljuk
A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról Napenergiával működhet a pécsi Hullámfürdő is 100 Coop üzlet működhet napenergiával Így néz ki alulnézetből a Sinabung vulkán hétvégi kitörése (videóval) Már napelemekkel is lehet málnát termeszteni
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam