2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízhiány: Norvégia áramimportra kényszerül

A Norvég Vízvagyon- és Energiagazdálkodási Igazgatóság, az NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) jelentése szerint a harmadik negyedévre vonatkozó áramdíj kilowattóránként 0,43 koronára (0,05 euró), az előző évinek a duplájára emelkedett. Az árak drasztikus megugrását a kevés csapadék okozta. 

Az Európában egyik legalacsonyabbként ismert norvégiai áramdíjak a harmadik negyedévre már meghaladják az Európában legmagasabbat, a németországit.

Az áramdíj emelkedését az NVE jelentése a vízerőművek csapadékhiány miatti kapacitáscsökkenésére vezeti vissza és egyúttal megjegyzi, hogy mostanra az elektromos energia előállításának a költsége elérte a széntüzelésű erőművekét.

A norvégiai víztározókban az idén egy átlagos évhez képest 22 terawattóra elektromos áram megtermeléséhez szükséges vízmennyiséggel kevesebb gyűlt össze. A kapacitáshiány 1,1 millió háztartás, a norvég lakosság felének elektromosenergia-szükségletének felel meg. 

A szélerőművek termelése is csökkent  Fotó: Pixabay

A vízerőművek áramtermelése mellett a norvég szélerőművek termelése is csökkent, miközben az északi országok áramfogyasztása megemelkedett

– írja az NVE jelentése.

A norvég áramellátó hálózat üzemeltetőjének jelentése szerint Norvégia az idén nyáron áramimportra kényszerül, miközben az év melegebb időszakaiban hagyományosan exportálni szokott. 

Neked ajánljuk
Már megint rekordot döntött az áramfogyasztásunk Különleges erőmű épül Ausztráliában Antibiotikumrezisztens géneket találtak az Északi-sarkvidéken Nagy-Britannia eddig megbukott klímavédelemből? Hatalmas naperőmű épülhet Ukrajnában
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam