2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízhiány: Norvégia áramimportra kényszerül

A Norvég Vízvagyon- és Energiagazdálkodási Igazgatóság, az NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) jelentése szerint a harmadik negyedévre vonatkozó áramdíj kilowattóránként 0,43 koronára (0,05 euró), az előző évinek a duplájára emelkedett. Az árak drasztikus megugrását a kevés csapadék okozta. 

Az Európában egyik legalacsonyabbként ismert norvégiai áramdíjak a harmadik negyedévre már meghaladják az Európában legmagasabbat, a németországit.

Az áramdíj emelkedését az NVE jelentése a vízerőművek csapadékhiány miatti kapacitáscsökkenésére vezeti vissza és egyúttal megjegyzi, hogy mostanra az elektromos energia előállításának a költsége elérte a széntüzelésű erőművekét.

A norvégiai víztározókban az idén egy átlagos évhez képest 22 terawattóra elektromos áram megtermeléséhez szükséges vízmennyiséggel kevesebb gyűlt össze. A kapacitáshiány 1,1 millió háztartás, a norvég lakosság felének elektromosenergia-szükségletének felel meg. 

A szélerőművek termelése is csökkent  Fotó: Pixabay

A vízerőművek áramtermelése mellett a norvég szélerőművek termelése is csökkent, miközben az északi országok áramfogyasztása megemelkedett

– írja az NVE jelentése.

A norvég áramellátó hálózat üzemeltetőjének jelentése szerint Norvégia az idén nyáron áramimportra kényszerül, miközben az év melegebb időszakaiban hagyományosan exportálni szokott. 

Neked ajánljuk
A napelemek összezsugorították Pitvaros áramszámláját Napelemmel spórolhatnak a hazai kkv-k Óvatosan zöldül a norvég nemzeti vagyonalap A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket A mostani lehet a valaha volt legmelegebb június
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam