2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A földi paradicsom, ahol kizárólag napenergiát használnának

A távoli Palauról sokan azt mondják, természeti szépsége miatt olyan, mint egy igazi földi paradicsom. A távoli, aprócska szigetország azonban nemcsak szemet-lelket gyönyörködtető látványa miatt figyelemre méltó, hanem azért is, mert a tervek szerint 2019 végére kizárólag napenergiát használna. 

Palau államát alig 20 ezren lakják. Most az ország energiaellátásának mintegy 90 százaléka valamilyen hagyományos energiahordozóval hajtott berendezésre épül, ám nemrégiben bejelentették, nekifognak az energiafordulatnak, melynek értelmében másfél év múlva csak napenergiával biztosítanák szükségleteiket.

Mindez rendkívül bátor vállalásnak tűnik annak tükrében, hogy konkrét kivitelezési munkák még meg sem kezdődtek a cél érdekében. Azoknak – a tervek szerint – ősszel fognak neki.

Palau kormánya a Gridmarket nevű vállalatban bízik: ez a cég New York városában már kipróbálta megoldását. 

A Gridmarket nem pusztán napelemek telepítését ajánlotta. Megoldásuk lényege, hogy valamennyi, látszólag mellékes információt begyűjtve az alkalmazási helyről készítik el az energiatermelő vagy -átalakító berendezések stratégiai telepítési tervét.

A festői szépségű Palau 2019 végére megvalósíthatja megújulóenergia-fordulatát Fotó: Wikimedia

Mint kiderült, a kivitelező nem egyetlen nagy összefüggő, hanem több kis lokális hálózat létrehozásában gondolkodik. A 20-30 megawattos teljesítményű rendszerek  táplálása is ezért értelemszerűen decentralizáltan, a napenergiára támaszkodva valósulna meg.

A cégnél nem tréfálnak: azt mondják, ha elkészült az analízis, 3-6 hónap alatt végeznek az alapvető kiépítési munkákkal, és kezdődhetnek a telepítések. Elsőként 45 százalékos napenergia-ellátottságra állítják át a szigetországot.

A beruházás ráadásul Palaunak alig kerül pénzbe, mert a projekt mögé Trammell Crow, egy fenntarthatósági szervezet, az EarthX alapítója és a klímaváltozás ellen küzdő filantróp állt be tőkével. 2019 végére pedig jöhet a 100 százalékban napenergián való üzemelés, aminek sikerét a stratégiai tervezés biztosíthatja.

Neked ajánljuk
Így működnek az izlandi geotermikus erőművek 2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam