2019. július 21., Dániel, Daniella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Latin-Amerika a megújuló energiaforradalom kapujában

Az elmúlt években Latin-Amerika óriási lépéseket tett a szél-, nap-, geotermikus és bioüzemanyag-energiaforrásainak kiaknázásában. Mostanra pedig elérkezett az energiaforradalom csúcspontja, amely átalakítja a régiót és számos üzleti lehetőséget teremt.

Latin-Amerika még mindig függ a természeti erőforrások egyikétől: az olajtól. A BP statisztikai áttekintése szerint Latin-Amerikában található a világ kőolajkészleteinek több mint 20 százaléka, ezért a régió a világ második legfontosabb olajlelőhelye. Az olaj a régió teljes primerenergia-ellátásának (TPES) 46 százalékát tette ki 2013-ban, jóval meghaladva a 31 százalékos globális átlagot.

A latin-amerikai villamosenergia-ágazat szerencsére már elkezdte „leválasztani magát” az olajfüggőségről. Az Egyesült Államok szerint 2040-re a régió országai várhatóan majdnem megkétszerezik a villamosenergia-termelésüket, és további 1500 terawattóra (TWh) energiára lesz szükségük. Ez hatalmas mennyiség – körülbelül ahhoz elegendő, hogy öt éven keresztül ellássa az egész brit villamosenergia-hálózatot.

Latin-Amerika is megújulóra vált?  Fotó: Pixabay

Közben gyakorlatilag egyetlen új latin-amerikai nagy méretű erőmű sem lesz olajjal üzemelő, ami megnyitja a terepet a különböző technológiák előtt.

A közép-amerikai és a karib-tengeri országok – amelyek hagyományosan importálták az olajat – voltak az elsők, amelyek kezdtek eltávolodni az olajalapú erőművektől, miután egy évtizeden keresztül szenvedtek a magas és ingadozó olajáraktól.

Bizonyos esetekben, mint például a Dominikai Köztársaság esetében, ez a szénre történő átváltást jelentette, ami Latin-Amerika és a Karib-térség primerenergia-ellátásának 5 százalékát teszi ki. A növekvő környezetvédelmi aggodalmak – és az ezekkel járó nemzetközi szigorítások – azonban azt jelentik, hogy a legtöbb latin-amerikai ország valószínűleg nem ezt az utat választja, hanem más energiaforrás után néz.

Neked ajánljuk
Megújuló eredmények Németországból USA: a szénerőművek szövetségi tiltása megszüntetve Egyre olcsóbb a növényolaj, ami miatt mindennél gyorsabban pusztítják a Földet A madarak sincsenek biztonságban a műanyagtól Egyre fontosabb a környezetvédelem a légi utasok számára
Tovább a forrásra: kitekinto.hu
Vissza
Hírfolyam