2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gigantikus napkollektorfarm épül a szomszédunkban

Stájerországban az Arcon-Sunmark elnevezésű dán vállalat közreműködésével 2021-re felépülhet a világ legnagyobb napkollektorfarmja. A Big Solar elnevezésű létesítmény 220 000 négyzetméteren terül majd el, a közelében pedig terveznek egy óriási felszín alatti melegvíz-tárolót is. 

Az eddigi csúcstartó a dániai Silkeborgban lévő telep, amelynek a napkollektor-felülete 157 000 négyzetméter. A Big Solar a grazi távhő 10-15 százalékát biztosítja majd. Dánia a fosszilis energiahordozók tekintetében az elmúlt években ambiciózus célt tűzött ki maga elé: a State of Green program keretében 2050-ig teljesen átállna megújuló energiákra, emiatt egyáltalán nem meglepő, hogy az osztrákok ideális partnereket láttak a dánokban.

Légi felvétel a dán óriásról Fotó: arcon-sunmark.com

A Big Solar esetében – a dán létesítményektől eltérően – a nap melegét felszín alatti víztárolóban őrzik majd meg, a hőmérséklet sosem fog 85-90 Celsius-fok alá csökkenni.

Neked ajánljuk
A napelemek összezsugorították Pitvaros áramszámláját USA: a szénerőművek szövetségi tiltása megszüntetve Zéróemissziós kompok állnak szolgálatba az amerikai vizeken Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam