2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kaderják Péter: Az atomenergia-termelés összhangban van az uniós klímapolitikával

Az európai klímapolitikával a nukleárisenergia-termelés inkább összhangban van, mintsem hogy ellentétben lenne vele – vélekedett Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak adott interjújában. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a lap július 31-én megjelent számában kifejtette: az Európai Unió energia- és klímapolitikájának sarokköve a nagyon határozott klímavédelmi kötelezettség.

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy a tagállamok megegyeztek abban, hogy 2030-ra az unió energiafogyasztásának 32 százalékát megújuló energiaforrásokból kellene fedezni.

A Paksi Atomerőmű  Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ennek fontos eleme az emissziókereskedelmi rendszer, ezért a szén-dioxid-kibocsátás után a termelők által fizetendő ár várhatóan nőni fog, ez pedig segíti az atomerőművek megtérülését is – véli Káderják Péter, aki azt is kiemelte, hogy

Paks II. egy klímavédelmi szempontból tiszta energiaforrásként jön létre, legfontosabb célja a magyar energiaellátás gerincét adó nukleárisenergia-termelés hosszú távú fenntartása.

Emellett jelentős megújuló kapacitások fognak a rendszerbe lépni, ezek közül a kormány elsősorban a napelemes beruházásokat preferálja.

Neked ajánljuk
A hazai áramtermelés 70 százaléka karbonmentes volt áprilisban A koronavírus beárnyékolta az USA napelemeit Mi a legjobb, amit egyénként tehetünk a klímaváltozás ellen? A debreceni állatkertet segíti a Globus Újabb villany-pick-up a láthatáron!
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam