Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 2., Áron
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyiptomé lesz a világ legnagyobb napelemparkja?

A megújuló energiaforrások területén sorra dőlnek a rekordok; a legek listáján most Egyiptom is helyet kér magának. A hírek szerint a fáraók földjén épülhet fel a világ legnagyobb napelemparkja. A Benban Solar Project elnevezésű beruházás az Asszuán melletti sivatagos területeken valósulhat meg. 

Az egyiptomi kormány szerint a napelempark összkapacitása megközelíti a 2000 megawattot. Érdekességképpen: a világ legnagyobb lítiumionos akkumulátora, amelyet Elon Musk Tesla-vezér építtetett Ausztráliában (itt bővebben is beszámoltunk róla), 100 megawattot teljesít.

A projekt célja, hogy hozzájáruljon az észak-afrikai ország energia-önellátásához. Egyiptom ráadásul stratégiai vállalást is tett, hogy 2022-re a villamosenergia-ellátás 20 százalékát megújuló forrásokból fedezi.

A 2015-ben indult asszuáni energetikai beruházás 3,5 milliárd dollárba kerül, és ha megvalósul, összteljesítménye eléri az 1650 gigawatt csúcsot (GWp), ami nagyjából évi 3,8 terawattórányi áram előállításának felel meg. 

Egyiptomban megújuló rekordokra készülnek Fotó: Pixabay

Ha ez még nem lenne elég, Egyiptomban épül a világ egyik legnagyobb, 290 turbinából álló szélerőműve is, 670 millió dolláros beruházással.

A szélerőműpark építését több fázisban végzik, az első 2015-ben kezdődött. A már működő részlegek egyelőre nagyjából a felét termelik ki a tervezett 580 megawattos összkapacitásnak.

A szélerőművet olyan újításokkal szerelték fel, mint a 2,3 millió dolláros költségű automata madárfigyelő és -riasztó rendszer, amely arra szolgál, hogy minél kevesebb vándormadár lelje halálát a turbinákba repülve.

Neked ajánljuk
Nagyon nem mindegy, hogy hova telepítenek napelemet Tudta? 600 000 000 négyzetméternyi napelem van a világon Özönvíz zúdult Egyiptomra Újabb érdekességek derültek ki a marsi vízről Az illegális szemetelőket nem fékezi meg a járvány
Tovább a forrásra: Quibit
Vissza
Hírfolyam